Politička scena u Kantonu Sarajevo ovih dana ponovno je pretvorena u pozornicu teatra apsurda, a na toj pozornici najskuplji su pehlivani koji samostalno izvode akrobacije. Admela Hodžić i Redžo Lemezan, zastupnici koji su u Skupštinu KS ušli kao kadrovi Stranke za Bosnu i Hercegovinu i Naše stranke, odlučili su napustiti ove političke organizacije i nastaviti djelovati kao nezavisni zastupnici. Samim njihovim izlaskom „okrnjila“ se i vladajuća većina. Ovom dvojcu podršku pruža i Damir Marjanović, čelnik političke opcije Za nove generacije, koji zajedno čine i skupštinski klub. Nakon što je SBiH odlučila ne učestvovati u cirkuskim tačkama „trojke“ na federalnom nivou, čini se da je postala balast vladajućoj strukturi i u političkom životu Sarajeva. Na ministre SBiH u Vladi KS Almira Bečarevića i Emira Dedovića vrši se ogroman pritisak, a tu neobične role, kako se tvrdi, dobija upravo trio Hodžić-Lemezan-Marjanović, koji evidentno čeka priliku za svoj veliki povratak u koaliciju iz koje su i izašli. 

Već nekoliko dana u javnosti se govori o, u najmanju ruku, sumnjivim aktivnostima u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću „Sarajevogas“. Naime, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Almir Bečarević problematizirao je pitanje nedavnog podnošenja ostavke direktora preduzeća „Sarajevogas“ Edisa Bakovića, imenovanje v. d. direktora Haseta Tirića te način zapošljavanja u ovom preduzeću, smatrajući da je sve ovo premreženo političkom korupcijom u čijem je centru upravo Damir Marjanović, koji je do sada uglavnom pokazivao zanimanje za oblast visokog obrazovanja. Prema riječima Almira Bečarevića, siva je eminencija „Sarajevogasa“ u kojem kontrolira Nadzorni odbor. Kako govori za Stav, trenutno se u Sarajevu vrši demonstracija sile „samostalnih političara“ koji bi mogli u periodu pred nama u potpunosti obesmisliti izborne cikluse. 

STAV: Vi ste kao resorni ministar sigurno upoznati s tim kako je došlo do davanja ostavke Edisa Bakovića te imenovanja v. d. direktora „Sarajevogasa“ Haseta Tirića? I odakle uopće Damir Marjanović u priči o energetici? 

BEČAREVIĆ: „Sarajevogas“ je, po pokazateljima poslovanja, ostvario određene troškove koji su zaista boli oči kada sam tek preuzeo dužnost ministra. Na kraju krajeva, finansijski rezultati su bili alarm da se nešto čudno dešava u toj kompaniji. Ako imate dobit od 1,2 miliona KM i svedete je na 70.000 KM, logično je da se treba postaviti pitanje šta je pošlo krivim putem. Ja, kao ministar, mislim da trebam upravo to pitati. U toj komunikaciji pojavio se zastupnik u Skupštini KS Damir Marjanović, koji je dao primjedbu na rad direktora Edisa Bakovića. Meni je na početku bilo čudno odakle on u cjelokupnoj priči o „Sarajevogasu“. Tek kasnije sam čuo od Damira Marjanovića tokom gostovanja na jednoj televizijskoj stanici da on zna da u Nadzornom odboru „Sarajevogasa“ sjede dva doktora nauka. Istražujući o kome se radi, došao sam do informacije da su to članovi političke stranke Za nove generacije, dakle članovi njegove političke opcije. Resor kojim upravljam, a potom i Vlada KS, poništili su 31 saglasnost za zapošljavanje u ovoj javnoj firmi. Ono što me frapiralo jeste to da te saglasnosti datiraju iz prošle godine. Poslao sam dopis već sada bivšem direktoru Edisu Bakoviću u kojem sam tražio podatak da li imaju osigurana finansijska sredstva za prijem novog kadra. U njegovom odgovoru stoji da nemaju. Pazite, zaposlenje za 31 čovjeka u „Sarajevogasu“ na godišnjem nivou košta oko milion KM, a ta ista javna kompanija za godinu dana ostvari prihod od 70.000 KM. Znači, ja bih pristajanjem na njihov prijem u radni odnos doveo sebe u poziciju da me neko danas-sutra optuži da sam odveo firmu u gubitak ili stečaj. Navodilo se da im je novi kadar neophodan u procesu rada, ali oni su zahtijevali, naprimjer, prijem jednog novinara. I taj novinar je kasnije na društvenim mrežama prokazan kao bliski prijatelj upravo Damira Marjanovića. Ako propada „Sarajevogas“ zbog nedostatka inženjera ili fizičkih radnika, odakle onda novinar u cijeloj priči?!  

Poslije svega toga, „Sarajevogas“ upućuje zahtjev u kojem traže odobrenje prijema 12 radnika, koji je doveo do toga da mi dolazi tri puta Damir Marjanović i traži da potpišem odobrenje. Ja sam mu rekao da nije problem dati odobrenje, ali zbog pada dobiti preduzeća, postavlja se pitanje da li će zbog samo ovih 12 radnika biti ugroženo poslovanje kompletne firme koja broji više od 300 ljudi. On je dolazio s prijedlozima radnih mjesta, ne s imenima, imena će vjerovatno biti tek kasnije, za koja je predlagao da se otvore i grubo je insistirao na četiri pozicije. Ja sam ga više puta zamolio da to ne radi, na što mi je on rekao da i sam dam svoje prijedloge za preostale pozicije. Ja sam se fino zahvalio i rekao da meni to ne treba. On mi je izdiktirao četiri pozicije, ja sam ih popisao i dao spisak pomoćniku da napravi saglasnost. Najčudnije mi je bio što Damir Marjanović, lik iz skupštinskih klupa, meni diktira radna mjesta koja treba otvoriti u „Sarajevogasu“! Niko iz „Sarajevogasa“ mi ne diktira! Ja sam dao saglasnost jer sam znao šta će se dalje dešavati, imao sam određena saznanja. Tu saglasnost sam uputio na Vladu KS, to sam namjerno učinio jer sam znao da ću vrlo brzo tražiti od te iste Vlade KS poništenje. I nije problem da se opet otvore ta radna mjesta, ali neće ih Damir Marjanović diktirati, već će to raditi direktor.  

U međuvremenu dolazi do ostavke direktora, a Damir Marjanović dobro zna da mi je na sjednici Skupštine KS rekao da će direktor otići „milom ili silom“. Na kraju sam shvatio šta je to „mila“ – klasična politička trgovina. U međuvremenu, u tim prekompozicijama, Edis Baković bi trebao dobiti poziciju izvršnog direktora „BH-Gasa“, dok bi se otvorila prilika da nova grupa u Skupštini KS koju čine tri nezavisna poslanika – Admela Hodžić, Redžo Lemezan i Damir Marjanović – odmah imenuju svog direktora u „Sarajevogasu“. To je urađeno bez znanja resora kojim upravljam, tj. tek kada je sve završeno, dobio sam informaciju o ostavci Edisa Bakovića i imenovanju v. d. direktora. Kada sam detaljno izučio dokumentaciju preduzeća i kompetencije koje treba imati rukovodstvo, jasno je bilo da novi v. d. uopće nema veze s energetikom i gasnim biznisom, što se izričito traži. Šta on onda tu radi?! Primjera radi, Edis Baković je mašinski inženjer, ima dvije decenije radnog staža u gasnom sektoru i na osnovu toga uopće nije sporan da bude direktor. Na stranu rezultati, sada govorim o kompetencijama. Prema mojim saznanjima, novog v. d. direktora postavio je ili Damir Marjanović ili Redžo Lemezan, ali prije će biti Redžo Lemezan jer je u zahtjevima prema „trojki“ on kao prioritet naveo „Sarajevogas“. 

STAV: Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS poništit će odobrenje za zapošljavanje četiri radnika u „Sarajevogasu“. Zašto ste uopće pristali na prijem u radni odnos ova četiri čovjeka? Javnost u Sarajevu cjelokupnu situaciju dovodi u vezu sa zategnutim političkim odnosima, tj. ističu da je sve funkcioniralo kako treba dok je SBiH „igrala igru“ koja odgovara koaliciji „trojka“, dok se i stanje promijenilo nagore kada je došlo do zatezanja odnosa na relaciji Semir Efendić-Konaković, Forto i Nikšić. 

BEČAREVIĆ: Sve se pokušava prenijeti na teren politike i ja razumijem one koji to tako žele prikazati. Međutim, ovdje se ne radi o politici, već o kriminalu. Kako opisati potez kada neko imenuje nekoga na mjesto direktora „Sarajevogasa“ ko uopće nije iz gasne privrede?! Zahtjev za otvaranjem 12 radnih pozicija datira iz maja, dok sam ja saglasnost za odobrenje prijema prema Vladi KS tek poslao u julu. Znači, davanje odobrenja za ovih nekoliko radnih mjesta dva mjeseca sam prolongirao samo iz jednog razloga – Damir Marjanović mi je dolazio sa spiskom radnih mjesta koja su prioritetna. Dakle, „Sarajevogas“ šalje dopis koja bi radna mjesta trebalo otvoriti, a onda mi Damir Marjanović diktira korekcije i listu prioriteta. Dva mjeseca sam ja njemu govorio da će ova zapošljavanja koštati firmu dodatnih 400.000 KM i da će joj možda ugroziti poslovanje, ali očigledno ga nije bilo briga. Administrator, stručni saradnik za prodaju, službenik za javne nabavke i inženjer za mjerenje, što je i jedina radna pozicija od koje bi firma mogla imati neki hajr. To su bili njegovi prioriteti. Kada mene neko u vezi s ovom temom prebacuje na politički teren, on ne razumije ključnu stvar – ja ovo ne blokiram „Sarajevogasu“, već Damiru Marjanoviću. Ja sam dao odobrenje za popunjavanje četiri radne pozicije, ali sam znao da ću ih već u narednoj interakciji poništiti. Sve ono što se desilo nakon mog odobrenja u narednih petnaestak dana potvrdilo je moje sumnje da je Damir Marjanović istinski vlasnik „Sarajevogasa“, siva eminencija. Dva člana Nadzornog odbora „Sarajevogasa“ iz njegove su stranke, ja nemam nikakvu kontrolu nad tim. Tražio sam samo potvrdu svojih sumnji, a okidač da ovako nešto uradim bila je njegova rečenica o „mili i sili“ na sjednici Skupštine KS. Odmah sam tada shvatio da tu nisu čista posla. Na kraju, podvlačim da se ne mogu imenovati upravljačke strukture javnih preduzeća bez da resorni ministar i Vlada KS nemaju pojma. Kada nastane belaj, onda svi zovu mene. U prijevodu, kada je slatko – nema ministra, a kada su trnje i kiselina – pomozi, ministre. Ne može tako. „Sarajevogas“, za vrijeme mandata Nadzornog odbora iza kojeg stoji Damir Marjanović, zabilježio je drastičan pad prihoda, s 1,2 miliona KM na 70.000 KM. Ja ne znam šta je direktor tamo radio, ali bih volio da Nadzorni odbor priloži dokumente u kojem su ga sprečavali u pogrešnim potezima. 

STAV: U čemu je konkretno problem s imenovanjem novog v. d. direktora „Sarajevogasa“? 

BEČAREVIĆ: Novi v. d. direktora „Sarajevogasa“ Hase Tirić treba da stupi na dužnost 1. septembra. U ponedjeljak sam uputio zahtjev Nadzornom odboru da poništi obje odluke – o imenovanju v. d. direktora i otvaranju 12 radnih mjesta. Ostavka Edisa Bakovića je iznuđena, odnosno istrgovana je, a u vezi s novim v. d. direktorom molim da me ubijede da on ima kompetencije koje su propisane Pravilnikom o radu firme. Nisam ih ja pisao, već „Sarajevogas“. Tamo piše da mora čovjek biti iz gasne struke, da mora biti priznati stručnjak, da mora poznavati međunarodno tržište gasa, da mora znati osnove energetike... Taj čovjek ne zna ništa o tome jer naprosto nema nikakvih dodirnih tačaka s ovom profesijom. 

STAV: Damir Marjanović i Vi ste paralelno najavljivali da ćete posjetiti Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS te da ćete tražiti preispitivanje slučaja imenovanja nove uprave „Sarajevogasa“. Jeste li bili u ovoj instituciji? 

BEČAREVIĆ: Damir Marjanović je izjavio na jednoj televiziji da je bio u Uredu. Ono što ja mogu reći jeste da sam u utorak ujutro, čim sam to gostovanje vidio, poslao direktni zahtjev istom Uredu u kojem tražim da se od ovoga ne pravi predstava. Ja izlazim s ozbiljnim optužbama i imam dokaze za to. Uostalom, svi zaposleni u ovom resoru znaju ko mi ulazi u kancelariju. Svi znaju da sam odmah dao da se pravi saglasnost za Vladu KS čim mi je Damir Marjanović izašao iz kabineta. Prema tome, ja sada tražim od Ureda da se ispitam u svojstvu svjedoka i da se vidi na koji način je Nadzornom odboru dostavljeno ime za v. d. direktora jer čovjek uopće nije iz gasne struke. Ako je ovo bolje, što je obećavano građanima Sarajeva, eto im pa neka sude. Ja neću o tome donositi sud. Moje je da prijavim one radnje koje ne smatram ispravnim. Ponavljam, dva mjeseca vodio sam igru ubjeđivanja s Damirom Marjanovićem o prijemu ovih ljudi, dva mjeseca ga molio da se ne istura kao glasnogovornik „Sarajevogasa“, ali jok. Ako neko hoće realno sagledati stvari, shvatit će da moje riječi imaju slijed. Ono što on govori nema slijeda. On najprije govori da nema pojma o dešavanjima u „Sarajevogasu“, a onda sam kaže da u Nadzornom odboru „Sarajevogasa“ sjede dva doktora nauka. On zna za njih, a ja ne znam. Kako?! Kasnije se, naravno, ispostavilo da su to kadrovi ZNG-a. Osilio se. Vidi da mu prolazi. 

STAV: Vjerujete li Uredu? 

BEČAREVIĆ: To Vam je dobro pitanje. Ja sam za četiri mjeseca dva puta posjetio taj ured s ozbiljnim dokumentima. Odnos Ureda prema onome što sam tamo ispričao bio je da to što prije prijavim. Iako su me korektno primili, saslušali i savjetovali, želim da vidim i rezultat. Uradio sam po njihovim instrukcijama. Mi u Sarajevu znamo da su mnogi direktori u sukobu sa zakonom – neki su falsificirali dokumente, protiv drugih se vode istrage, neki su iz neke škole došli odmah na direktorska mjesta... Sada je samo stvar hoće li Ured napraviti listing svega toga i saopćiti javnosti šta se zbiva, neovisno o političkoj pripadnosti, ili će ostati šutjeti. Ako ostanu šutjeti, onda se s pravom svi možemo pitati da li je pod političkim utjecajem. Ponavljam, ja sam u ta dva navrata imao pozitivna iskustva. 

STAV: Ako imam dobar rezon, problem kompletne priče leži u tome da su dva zastupnika iz vladajuće koalicije u KS – Admela Hodžić i Redžo Lemezan – napustila tu istu koaliciju kako bi kasnije s njom, samo u svojstvu nezavisnih zastupnika, pregovarala o ulasku u vlast. U te pregovore uključio se i Damir Marjanović, jedan od čelnika političke stranke ZNG. Ispada da trenutno ovaj trojac „kroji političku kapu“ u Sarajevu? 

BEČAREVIĆ: Apsolutno. Ako se sjetimo preletača iz nekih prethodnih godina i ovih sada, to je razlika nebo i zemlja. Oni prije su bili obični amateri za ove. Pa, ljudi moji, ovdje tri zastupnika koja su ostvarila rezultate jednake malo jačim kandidatima na lokalnom nivou danas traže kompletna ministarstva. Damir Marjanović ima neku političku stranku, ima kao neku snagu, ali šta ćemo s Admelom Hodžić i Redžom Lemezanom?! Ljudi izašli iz vladajuće koalicije, pa pregovaraju s vladajućom koalicijom o ponovnom pridruživanju. Gdje to ima?!  

STAV: Vodeći se tom logikom, jezivo zvuči da će u periodu pred nama stranke postati potpuno nebitne, već će se za sve pitati preletači? 

BEČAREVIĆ: O tome sve vrijeme i govorim. Nije problem kupiti jednog zastupnika, ali šta dobijate s tim zastupnikom?! Ako ćete mu morati dati resor, sve firme, onda se obesmišljavaju izbori. Onda će svaki zastupnik ići s tim planom u skupštinsku salu. 

STAV: Pretpostavimo li da i zvanično dio prekomponirane vladajuće strukture u KS postanu Admela Hodžić, Redžo Lemezan i Damir Marjanović, mislite li da se takva koalicija može uopće održati na okupu uzevši u obzir megalomanske apetite skoro svakoga unutra? 

BEČAREVIĆ: Hoće li se koalicija na kantonalnom nivou održati ovisi o predstavnicima „trojke“, tj. od toga hoće li oni ići s kalkulantima i prevrtanerima ili ostati s onima s kojima su potpisali program rada. Na nivou Federacije se ništa nije ni potpisalo. 

STAV: Pa zar nije dovoljan dokaz koju su stranu izabrali čelnici „trojke“ samo dopuštanje Damiru Marjanoviću da radi ovo što kažete da radi? Ili naprosto solira, vrši pritisak bez aminovanja „trojke“? 

BEČAREVIĆ: Ovo je jednim dijelom soliranje Damira Marjanovića, ali da li oni gledaju kako on solira i da li aminuju svojom šutnjom – mogu reći da. Jednostavno, ne možete ne reagirati na ovu situaciju. Ovim je dovedeno do apsurda samo postojanje Vlade KS jer niko ne kontrolira te procese. Damir Marjanović reče da nadzorni odbori smjenjuju direktore. Vodeći se tom logikom, onda ih mogu mijenjati svaki dan. Mora i Vlada KS imati neke ingerencije. Ja čekam, a i svi čekaju, hoće li neko dati primjedbu šta Damir Marjanović radi u „Sarajevogasu“. Na sjednici Vlade KS tražit ću, kako rekoh, poništenje odluka o imenovanju v. d. direktora i otvaranju 12 radnih mjesta, pa ćemo vidjeti reakcije. 

STAV: Vi ste od ranije poznati kao vrsni stručnjak za energetiku, bili ste i na direktorskom mjestu u „BH-Gasu“, ali odakle direktno u politici? Šta Vas je motiviralo da uđete u novi saziv Vlade KS? 

BEČAREVIĆ: SBiH je prilikom imenovanja kadrova u sklopu pregovora predložila mene za ministra komunalne privrede, insfrastrukture, prostornog uređenja i zaštite KS i u tu priču smo ušli zaista čista srca. U program rada dali smo se maksimalno, unijeli smo sebe, i željeli smo zaista zacrtano i realizirati. To se može vidjeti kroz nekoliko jednostavnih primjera. U određivanju ko će u kojoj oblasti preuzeti odgovornost SBiH su pripala tri resora. Mi smo kasnije sami odustali od jednog ministarstva tako da smo na kraju preuzeli odgovornost u oblasti finansija i komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja i zaštite KS. Apsolutno ništa nismo tražili. Provjerite, mi nismo nigdje u javna preduzeća i njihove odbore postavljali svoje kadrove. Ja bih volio da mi neko na Vladi KS kaže kada smo mi i koga uslovljavali bilo čime. Međutim, ako je neko zamislio da ću ja u ovom ministarstvu biti ikebana, da ne upravljam niti jednim procesom, a da pritom nosim kompletnu odgovornost, ja ne znam onda gdje ti ljudi žive. Ne mogu gledati kako neko mijenja direktora „Sarajevogasa“, bez obzira na razloge, a da se ja pravim kako nemam pojma da se to dešava. 

STAV: U posljednje vrijeme sve ste češće izloženi napadima upravo od pojedinaca koji dolaze iz vladajuće koalicije na kantonalnom nivou. Osjećate li i Vi da se odnos pojedinaca, pa i čitavih grupa unutar tog saveza, promijenio otkako se SBiH povukla iz procesa formiranja vlasti konkretno na federalnom nivou? 

BEČAREVIĆ: Prvih mjesec do dva nakon što je imenovana Vlada KS, što se tiče komunalnih preduzeća, krenula je i proljetna akcija čišćenja grada. Situacija je bila stvarno dobra kada je u pitanju moje komuniciranje s direktorima preduzeća. Sve je bilo zadovoljavajuće. Ne mogu reći da je bilo bajno, ali se vidio progres barem kada je riječ o higijeni grada. U međuvremenu dolazi do uspostavljanja vlasti na federalnom nivou i tu dolazi do određenog distanciranja pojedinih direktora. Na prvoj proljetnoj akciji čišćenja grada svi direktori komunalnih preduzeća su stajali sa mnom, a nakon treće ili četvrte sedmice odjednom ih više nema. Bio sam na jednoj strani sam, a oni su bili na drugoj strani. Da budem maksimalno korektan, moj odnos s članovima Vlade KS, premijerom i ministrima bio je odličan, zaista nemam primjedbe u vezi s onim kako mi radimo. Drugi su par čarapa provođenje koalicionog dogovora i kadrovska rješenja. Sve odluke, a bilo ih je više od 600, donijeli smo jednoglasno. Nije bilo nikakvih prijepora. Međutim, čini se kao da je neko naredio da se ti direktori povuku. Tada smo počeli i kao stranka dobijati signale da se naši zastupnici u Skupštini KS zovu i da im se sve i svašta nudi kako bi prešli u neke druge stranke. I danas neko nas optužuje da nismo u ovo ušli čistog srca... Ja bih volio da neko od kantonalnih zastupnika izađe javno i kaže da ga je SBiH zvala da pređe u njene redove, ali toga nema.  

STAV: Ono što je golemi problem stanovnicima Sarajeva, a veže se upravo za Vaš resor, jeste katastrofalna javna higijena. Već ste o ovoj temi i polemizirali s direktoricom KJKP „Rad“ Verom Arnautović, koju, čini se, neki naprosto „brane“ od odlaska u penziju. 

BEČAREVIĆ: Vera Arnautović, direktorica „Rada“, stekla je uvjete za penziju u maju ove godine, tj. napunila je 65 godina starosti. Moja zahtjev je bio, pazite ovo, u skladu s odlukom Vlade KS koju je potpisao Edin Forto, da svi oni koji su stekli uvjete za penziju danom stjecanja uvjete i odu u penziju. Dakle, ja sam tražio samo da se izvrši ono što je potpisao prethodni saziv Vlade KS, ako se ne varam, u decembru. Ništa nisam tražio što nije dokumentirano kroz odluke. Dobio sam odgovor da ona neće ići u penziju jer je njena želja da prezentira izvještaj o radu za 2022. godinu. Ja sam rekao da to poštujem, ali sam isto tako upitao kada je posljednji put izvještaj o radu „Rada“ bio pred zastupnicima Kantonalne skupštine. Rekoše mi tada da ni za 2020. godinu nije bio. Znate li kada će onda doći na red izvještaj o radu za 2022. godinu?! Otprilike 2030. godine. Zamislite do kojeg mi apsurda idemo. Zbog svih prigovora naših sugrađana, koji svakodnevno šalju medijima i objavljuju na društvenim mrežama slike prepunih kontejnera, objavio sam javno pismo u kojem sam iskazao svoj stav o radu „Rada“ te sam posebno istakao da je Vera Arnautović stekla uvjete za umirovljenje. Umjesto da dobijem odgovor od direktorice „Rada“, dobijam status na Facebooku načelnika Općine Centar Sarajevo Srđana Mandića u kojem me, ne mogu pronaći blažu riječ, ispljuvao. Nije mi jasno zašto je on reagirao, a onaj koji treba da reagira ostaje da šuti. Onda je krenula hajka na mene u vezi s ugašenim plamenom na spomen-parku Vraca, dovođenjem mene u vezu s fašizmom i antifašizmom i bivšim gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom i čime još sve ne. 

STAV: Nadam se da neću biti pogrešno shvaćen, ali izgleda da se u ovim situacijama ništa ne pitate i da se sve čini kako bi se Vaša moć kao ministra neutralizirala? 

BEČAREVIĆ: Svi su mi svjedoci u Vladi KS da sam na nekoliko sjednica kolegija upravo o tome govorio. Rekao sam jasno i glasno da ne insistiram na tome da se mijenjaju ljudi na rukovodećim mjestima u javnim komunalnim preduzećima, ali da se mora raditi i da se moraju poštovati zakoni i procedure. Znači, Vera Arnautović ne želi uraditi osnovnu stvar, a to je otići u penziju. Onda se povrh svega pravi i jaz između rukovodstva „Rada“ i resora koji vodim rečenicama: „Ma pustite ministra, Vera. Vi ostajete tamo ako treba hiljadu godina“. To nije korektno. Ono što mene brine jeste sumnja da se iza svega ovoga nešto krije, da neko drugi želi da upravlja procesima ovdje. Znam da i mnogi članovi Vlade KS to isto osjećaju, neovisno od toga što su ti ministri iz stranaka „Trojke“. Smatram da ovdje postoje neke „nevidljive ruke“ koje iz nekih svojih pobuda žele upravljati procesima ne pitajući čak ni Vladu KS. 

STAV: Ako dođe do prekompozicije u Vladi KS, očigledno je da više neće biti mjesta za Emira Dedovića, ministra finansija koji dolazi iz SBiH, ali ni Vas. Hoće li Vas smijeniti? 

BEČAREVIĆ: Uopće me ne zanima. Ja sam položio zakletvu, obavezao sam se da ću provoditi program rada koji je definiran koalicionim sporazumom i nikada neću pristati na trgovanje. U ovom trenutku se trguje.