Platforma za razmjenu video sadržaja TikTok započela je testiranje novog pejzažnog načina rada na profilima odabranih korisnika iz raznih krajeva svijeta.

Neki stručnjaci kažu da će ova funkcija pomoći da se TikTok direktno uključio u trku s konkurentskim video platformama poput YouTubea.

Viralni video zapisi snimljeni u portretnom modu pomogli su da TikTok postane najbrže rastuća aplikacija za društvene mreže na svijetu.

Međutim, bilo je poziva u zemljama poput SAD-a i Australije da ga zabrane zbog navoda o prijetnjama nacionalnoj sigurnosti.

Ove godine TikTok je najavio da će dopustiti objavljivanje snimaka koji bi trajali i do deset minuta. Platforma u kineskom vlasništvu ranije je dozvoljavala samo video sadržaje koji su trajali tri minuta ili manje.

Paul Triolo, stručnjak za tehnologiju u konsultantskoj kući Albright Stonebridge Group, rekao je za BBC: "TikTok se već neko vrijeme useljava na teritoriju YouTubea, s dužom verzijom desetominutnih videozapisa, i konstantno nadmašuje YouTube među mlađom publikom. Čini se da im je sada fokus da se približe zrelijoj publici koja, naprimjer, koristi YouTube za informativne i nastavne video zapise, gdje bi način rada preko cijelog ekrana bio poželjniji."

Carolina Milanesi, osnivačica konsultantske kuće The Heart of Tech, rekla je da će nova funkcija učiniti TikTok privlačnijim kreatorima sadržaja.

"Kratki snimci zauzimaju veliki udio u nedavno objavljenom sadržaju na YouTubeu, što može zabrinuti TikTok da će se kreatori okrenuti YouTubeu za barem dio svog sadržaja", rekla je ona za BBC.

U međuvremenu, Jonathon Hutchinson, viši predavač na Univerzitetu u Sydneyju, vjeruje da će i YouTube i TikTok nastaviti da napreduju.

"YouTube ima znatno veće proizvodne vrijednosti, a korisnicima je potrebno više vremena da se usklade s tom produkcijskom estetikom. TikTok će ostati platforma za produkciju neprofitnih, amaterskih klipova i, nedvojbeno, za zanimljiviji sadržaj", rekao je.

TikTok je najpopularnija aplikacija među mladima širom svijeta, a preuzeta je skoro četiri milijarde puta.

Aplikacija je bila pod intenzivnim nadzorom u nekoliko zemalja.

Ove sedmice američki zakonodavci predložili su zabranu TikToka zbog zabrinutosti u vezi s nacionalnom sigurnosti. Pozivi na zabranu TikToka također su se pojavili u zemljama poput Australije, dok je Tajvan nedavno zabranio TikTok na javnim uređajima. Indija ga je blokirala 2020. godine zbog vojnog spora.