Organizacija za borbu protiv diskriminacije Kick It Out saopćila je da je primila rekordan broj prijava diskriminatornog ponašanja tokom fudbalske sezone 2022/23. Zaprimljenih 1.007 prijava predstavlja povećanje od 65,1 posto u odnosu na prethodnu godinu i uključuje diskriminatorne incidente iz profesionalne igre, društvenih medija i malog fudbala.

U međuvremenu, prijave diskriminacije u profesionalnoj igri, uključujući Premijer ligu, Englesku fudbalsku ligu, domaće kupove, evropska i međunarodna takmičenja, Super ligu za žene i Žensko prvenstvo porasle su za 27,4 posto na 484, dodala je organizacija.

Kick It Out je organizacija koja je 1993. godine prvobitno osnovana kao tijelo za borbu protiv rasizma u sportu, prije nego što je proširila svoju nadležnost na sve oblike diskriminacije 1997.

U podacima objavljenim u srijedu, Kick It Out otkriva da je rasizam činio 49,3 posto svih izvještaja u protekloj sezoni.

U navedenom izvještajnom periodu zabilježeno je povećanje od 400 posto u seksističkim i mizoginističkim izvještajima sa 16 na 80, za koje je organizacija rekla da je "pojačano velikim porastom internetskog zlostavljanja prema igračicama i navijačima".

Islamofobično ponašanje se povećalo za 300 posto, iako je u cjelini došlo do blagog smanjenja izvještaja o diskriminaciji na temelju vjere.

Zloupotreba društvenih medija porasla je za 279 posto u odnosu na prethodnu sezonu i činila je 28 posto ili ukupno prijavljivanje – povećanje od 15,9 posto u odnosu na 2021/22.

Na osnovnom nivou, 43,4 posto prijava dolazi iz igara u kojima su učestvovali mlađi od 18 godina ili mlađi, pri čemu rasizam predstavlja više od polovine tih prijava, prenosi CNN.

Portparol Engleskog fudbalskog saveza nazvao je porast slučajeva diskriminacije i mizoginije "veoma razočaravajućim".

˝Nastavljamo da radimo sa našim partnerima širom engleskog fudbala kako bismo zajednički otklonili ovaj društveni problem, i od vitalnog je značaja da se incidenti ove prirode prijave nadležnim organima kako bi se mogle preduzeti mere protiv počinilaca˝, rekao je glasnogovornik u saopćenju poslatom CNN-u.

Kick It Out je primijetio da je stopa prijava po diskriminatornim incidentima veća četvrtu godinu zaredom, što ukazuje na rastuću sklonost navijača da prijave slučajeve diskriminacije.