Isa, a.s., svojim učenicima je na Brdu blagoslova poručio: “Zaista, vi ćete na Sudnjem danu pored mene sjediti i protiv 12 plemena Izraela svjedočiti”

Noć nakon masovnog ozdravljenja bolesnih, Isa, a.s., je proveo sa svojim havarijjunima. Tada im je navjestio skori odlazak s ovoga svijeta. Čuvši to, havarijjuni su uplakani rekli:

“O, učitelju, zašto hoćeš da nas napustiš? Bolje bi bilo da mi pomremo nego da nas ti napustiš!”

Isa, a.s., odgovori:

“Nemojte se žalostiti niti bojati, jer ja vas nisam stvorio, ali Bog, vaš Stvoritelj, On će vas zaštititi. Što se mene tiče, ja sam na svijet došao kako bih put pripremio za Poslanika Božijeg, koji će svijetu spas donijeti. Ali čuvajte se da ne budete obmanuti, jer mnogi lažni poslanici će se pojaviti, koji će se na moje riječi pozivati a moj Indžil iskriviti.”

Na to zapita Endravis:

“Učitelju, ukaži nam na neki znak, da ga možemo prepoznati.”

Isa, a.s., pojasni:

On neće doći u vaše vrijeme nego u godinama nakon vas, kada moj Indžil bude izgubljen, i kada će jedva tridesetak vjernika ostati. Tada će se Bog smilovati svijetu tako što će Svoga Poslanika poslati, iznad čije će glave bijeli oblak počivati, po čemu će on biti poznat kao jedan od izabranika Božijih i posredstvom koga će se on svijetu manifestovati. On će doći s velikom moći protiv bezbožnika i na zemlji će uništiti idolopoklonstvo. Raduje me to što će posredstvom njegovim naš Bog biti spoznat i veličan, a ja priznat kao istinit, i što će se osvetiti onima koji budu tvrdili da sam ja bio nešto više od čovjeka. Zaista, kažem vam, da će u njegovom djetinjstvu Mjesec bdjeti nad njegovim snom, a kad odraste, on će ga u ruku uzeti. Neka se svijet čuva toga da ga ne prihvati…”

(…)

Isa, a.s., je rekao: “Svih 144.000 poslanika, koje je Bog na svijet poslao, govorili su u aluzijama. Međutim, nakon mene doći će sjaj svih poslanika i evlija i svjetlo će baciti na nejasnoće svega onog što su poslanici rekli, jer on je Poslanik Božiji.”

Rekavši ovo, isa, a.s., uzdahnu i nastavi:

“Imaj milosti prema Izraelu, Gospode Bože, i pogledaj sa samilošću na Ibrahima i njegove potomke, kako bi te oni istinski srcem služili.”

Njegovi učenici odgovoriše:

“Tako neka bude, Gospodaru, Bože naš!”

Isa, a.s., reče:

“Uistinu vam kažem, pismoznanci i učeni su svojim iskrivljenim tumačenjima, koji su u suprotnosti s učenjima istinskih poslanika Božijih, obesnažili zakon Božiji, zato se Bog rasrdio na kuću Izraelovu i na ovaj nevjerni naraštaj.”

Preuzeto iz: Mehmed Karahodžić, "Galileja", vlastita naklada, Sarajevo, 2009.