Savo Milošević, selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, večeras će imati prvi pravi ispit na klupi Zmajeva.

Nakon lagane pobjede protiv slabašnog Lihtenštajna (2:0) bh. tim večeras od 20.45 sati na stadionu Bilino polje u meču 8. kola kvalifikacija za EURO 2024 ugostit će nekadašnjeg evropskog prvaka, selekciju Portugala, koja ima maksimalan učinak od sedam pobjeda i već je osigurala plasman na smotru najboljih timova Starog kontinenta, javlja Faktor.

Evropske Brazilce predvodit će jedan od najboljih igrača današnjice i svih vremena Cristiano Ronaldo.

Slavna "sedmica" želi sa svojim timom ostvariti maksimalan učinak u kvalifikacijama, dok će Zmajevi tražiti pobjedu koja bi ih ostavili u utrci za Evropsko prvenstvo.

- Imamo plan, nismo u situaciji da prijetimo, ali ćemo dati sve od sebe. Znamo da će biti jako teško, ali odnos koji je bio u Lihtenštajnu je ono što nam treba u svakoj utakmici.

Ključno je da vjerujemo u svoj kvalitet i ono što radimo. Ovi momci imaju dovoljno kvaliteta i siguran sam da na terenu nećemo imati straha - rekao je selektor Milošević, dodavši:

- Ne bih bio zadovoljan bodom jer su nam potrebna tri da zadržimo šansu za direktan plasman na EP. Moramo se boriti dok god postoji šansa. Možemo i izgubiti, ali moramo na terenu pokazati svoj kvalitet.

Ne očekujem drugačiji pristup Portugala, siguran sam da će ići na pobjedu. Vjerojatno žele savršen skor u grupi. Bit će teško. Od početka okupljanja govorim momcima da treba da igramo svoju igru. Imamo plan za mart, ali i kvalifikacije koje su još uvijek tu. Moramo da gledamo isključivo samo sebe, bez obzira na snagu protivnika, ako želimo da nešto ostvarimo.

O utakmici na Bilinom polju govorio je i Roberto Martinez, selektor Portugal, koji je pohvalio Zmajeve i izdvojio nekoliko imena.

- Uvijek poštujemo naše protivnike. Počeo sam se interesovati za BiH 2014. godine, kada ste se plasirali na Svjetsko prvenstvo. Pratio sam i neke igrače i njihove karijere i znam da imate izvanredne igrače. Miralem Pjanić, Edin Džeko, Sead Kolašinac...

Došli smo skromni, ali sa željom da pobijedimo, jer mi uvijek želimo da pobijedimo - kazao je Martinez.

Utakmica Bosna i Hercegovina - Portugal na programu je od 20.45 sati uz direktan prijenos na BHRT. Glavni sudija je Halil Umut Meler iz Turske.