U župi Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu od 12. do 19. februara prikupljani su prilozi za pomoć u razornom potresu stradalim područjima u Siriji i Türkiye, a priloge su na nedjeljnim misama prikupljali i svi vjernici Vrhbosanske nadbiskupije.

Od 12. do 19. februara 2023. u župi Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu prikupljeno je 1.780 KM, objavljeno je iz te župe.

"Sredstva će posredstvom ekonomata Vrhbosanske nadbiskupije biti uplaćena Caritasu Bosne i Hercegovine, a oni će tu pomoć proslijediti dalje. Neka Bog blagoslovi svaku vašu žrtvu i odricanje", navodi se u spomenutoj obavijesti.

Sve vjernike Vrhbosanske nadbiskupije na učestvovanje u kolekti (milostinji) koja se u nedjelju, 19. februara, u svim župama ove nadbiskupije prikupljala za stradale u razornom potresu u Türkiye i Siriji prethodno je potaknuo nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić.

Tokom boravka nadbiskupa Vukšića na Evropskoj kontinentalnoj sinodskoj skupštini dopis svim župama i samostanima u Vrhbosanskoj nadbiskupiji uputio je u njegovo ime generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić te pozvao da se "u svim župnim zajednicama prikuplja novčana pomoć za stradale u potresu u Türkiye i Siriji, a posebno u nedjelju 19. februara u obliku jedne dodatne milostinje", prenosi KTA.