"Merhamet" je za ugrožene porodice na tom području dopremio vodu za piće, kabanice, konzerve i drugu vrstu interventne humanitarne pomoći, a prema riječima Prošića takva pomoć će se dopremati kontinuirano.

Predsjednik HO "Merhamet" MDD Kenan Vrbanjac je izjavio da je u stalnom kontaktu s "Merhametovim" ekipama na terenu, da budno prate stanje na poplavljenim područjima te da će "Merhamet" pomoći ugroženom stanovništvu, u skladu sa svojim mogućnostima.

Pozvao je građane Bosne i Hercegovine da se i ovoga puta solidarišu s porodicama čiji su domovi potopljeni u katastrofalnim poplavama koje su pogodile Krajinu.

"Njima su najneophodniji voda za piće, svijeće, gumene čizme, kabanice, isušivači za vodu, vodene pumpe... Takvu vrstu pomoći 'Merhamet' će od građana primati u svim svojim regionalnim i osnovnim odborima širom Bosne i Hercegovine i ona će biti dopremljena na poplavama ugrožena područja", poručio je Vrbanjac.

I Udruženje Pomozi.ba priprema šleper pomoći, tačnije vode, hrane, vreća sa pijeskom, čamaca i ostalih stvari, koji kreće u narednim satima prema Krajini sa 30-ak volontera i uposlenika Pomozi.ba iz Sarajeva. Istovremeno Pomozi.ba pokreće i akciju pomoći za Krajinu, a u tu svrhu u funkciju je stavljen humanitarni broj 17041, pozivom se doniraju 2 KM, a broj je jedinstven za sve bh. operatere, prenosi Anadolija.

Pomozi.ba tim iz Bihaća već je na terenu od početka ove prirodne katastrofe i uveliko pomaže unesrećenima u poplavama. U koordinaciji sa Civilnom zaštitom Bihaća vrši se distribucija vode i hrane za pogođena područja, a Pomozi.ba uposlenici su angažirani i na punjenju vreća s pijeskom.

Donacije za unesrećene u poplavama moguće su osim poziva na broj 17041 i putem web stranice www.pomoziba.org, žiro računa i PayPala sa naznakom „Poplave maj 2023“.