Ed Husić položio je zakletvu i tako postao ministar industrije i nauke, prvi čovjek porijeklom iz Bosne i Hercegovine na ovako visokoj poziciji u Australiji.

Nova australska vlada, koja je položila zakletvu u srijedu, uključuje rekordnih 13 žena, među njima i prvu muslimanku koja se našla u Vladi Australije i drugu Aboridžanku koja je imenovana ministricom za pitanja starosjedilaca.

Svečanost, koju je predvodio generalni guverner David Hurley u glavnom gradu Canberri, uslijedila je 11 dana nakon što je novi premijer Anthony Albanese doveo Laburističku stranku lijevog centra do izborne pobjede nad sadašnjim konzervativcima.

"Ponosan što vodim inkluzivnu vladu koja je raznolika kao i sama Australija", napisao je Albanese na Twitteru.

Ministrica mladih Anne Aly prva je australska ministrica muslimanka, dok je ministar industrije i nauke Ed Husić prvi musliman koji služi u kabinetu.

Linda Burney postala je prva žena, a tek druga domorodačka osoba, koja služi kao ministrica za pitanja starosjedilaca.

Albanese i ministrica vanjskih poslova Penny Wong položili su zakletvu početkom prošle sedmice kako bi mogli odletjeti u Tokio na sastanak s predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom, japanskim premijerom Fumiom Kishidom i indijskim premijerom Narendrom Modijem.