Policijska uprava Novi Grad, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, rješavajući po zahtjevu "Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH" za održavanje javnog skupa ispred Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u ulici Kraljice Jelene br. 88, općina Novi Grad, na dan petak, 01. septembar 2023. godine, donijela je Rješenje o zabrani javnog okupljanja, iz razloga neispunjavanja formalnih uvjeta, kao i iz sigurnosnih razloga.

Kako je saopćio MUP Kantona Sarajevo, podnosilac zahtjeva nije ispunio obaveze propisane Zakonom o javnom okupljanju ("Službene novine Kantona Sarajevo", br. 32/09 i 11/11), a koje se, između ostalog, ogledaju u nepoduzimanju naloženih dodatnih mjera, na zahtjev nadležnog policijskog organa.

- Nadležni policijski organ procjenjuje i da bi usljed održavanja predmetnog javnog skupa nastupila stvarna opasnost od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu. Zaključno, u skladu sa članom 16. Zakona o javnom okupljanju ("Službene novine Kantona Sarajevo", br. 32/09 i 11/11), nadležna policijska uprava izdala je rješenje o zabrani održavanja javnog skupa - saopćeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH (FBiH) tražio je dozvolu za protestni skup u petak, 1. septembra, ispred zgrade Tužilaštva Bosne i Hercegovine, "zbog političke optužnice protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Rs-a Miloša Lukića".