Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputio je u hitnu parlamentarnu proceduru amandman na Zakon o javnim nabavkama koji bi omogućio bržu i efikasniju nabavku vakcina protiv koronavirusa.

Kako je saopćeno iz ovog kluba, usvajanjem tog amandmana bi se institucijama države Bosne i Hercegovine i entitetskim vladama omogućila direktna nabavka vakcina od proizvođača, što bi u mnogome olakšalo i ubrzalo proceduru nabavke, te bi je učinilo znatno transparentnijom.

- Očekujemo da će ovaj amandman biti uvršten na dnevni red naredne sjednice Zastupničkog doma, koja je zakazana za četvrtak, 25. februar, te da će kolege zastupnici prihvatiti prijedlog u hitnoj zakonodavnoj proceduri. Vijeća ministara BiH bi nakon usvajanja amandmana odmah trebalo krenuti u direktnu nabavku vakcina, saopćeno je iz Kluba.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izjavila je na press konferenciji da je razgovarano i o vakcinaciji protiv koronavirusa, te da smo još u fazi čekanja da taj proces počne.

- Potvrđeno je da BiH ima "hladni lanac" za skladištenje Pfizerovih vakcina i imamo najavu da bi vakcine mogle stići u narednih nekoliko dana - rekla je Turković.

Potcrtala je da je BiH na vrijeme uplatila potreban novac za vakcine i ispunila ostale preduvjete za njihovu nabavku, te da ukoliko postoji krivica za kašnjenje vakcine, onda je ona na strani dobavljača.

Turković je istakla da bi nakon "slučaja respiratori" malo ko imao hrabrosti da se upusti u proces "privatnih nabavki" vakcina.

U gotovo isto vrijeme zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Husein Rošić (SDA) pozvao je članove Predsjedništva BiH da putem Ministarstva vanjskih poslova BiH krenu u pregovarački proces s proizvođačima za nabavku vakcina. 

- Ono što je danas, vjerujem, poruka svih zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH  jeste da smo svi zakazali. Dakle, nema opravdanja, građani su već trebali imati na raspolaganju vakcine od nekoliko proizvođača da bi bili u situaciji da biraju kojom će se vakcinisati. Najodgovornije u svemu ovome je Vijeće ministara BiH i mogu reći da nikada nismo imali nesposobnije Vijeće ministara - izjavio je Rošić.

Podsjetio je na činjenicu da smo vjerovatno jedina država na svijetu koja nema državno ministarstvo zdravstva. S obzirom na to da pojedini predstavnici političkih subjekata ne žele realno govoriti ovoj situaciji, kako je kazao Rošić, apelirao je da se uključe članovi Predsjedništva BiH jer u svim zemaljama regije to rade predsjednici država, pregovaraju sa različitim proizvođačima o nabavci.

- Pozvao sam da članovi Predsjedništva BiH putem MVP-a BiH krenu u taj pregovarčki dio s proizvođačima jer ako to tako ne bude mi ćemo se još dugo načekati da vakcine dođu u BiH - kazao je Rošić.

Od predstavnika Ministarstva zdravstva su, kako je dodao, tokom sjednice čuli da postoje uslovi za prihvat vakcina, da postoje četiri adekvatna frižidera i da je njihov kapacitet 250 hiljada doza, a režim je minus 80 stepeni Celzijusa, a to su uvjeti koje traži prvenstveno Pfeizer.

Kada je riječ o nabavljenim vakcinama u Republici Srpskoj, Rošić je kazao da je ubijeđen da će vrijeme pokazati da je to urađeno mimo zakonskih propisa.

Zastupnica Alma Kratina (DF-GS) ukazala je na značaj kampanje za edukaciju stanovništva o važnosti vakcinacije.

-  U ovom momentu nemamo jasnu informaciju kako ćemo doći do prvih doza vakcina, ali imamo vrlo konstruktivne zaključke Odbora za zdravstvo koji će rezultirati konkretnim aktivnostima da se ide u direktnu nabavku vakcina od proizvođača. Ovo je ujedno prilika da se državni nivo, odnosno Vijeće ministara dodatno podstakne, ovo je apel njima da je krajnji momenat da se zaštiti zdravlje građana - istakla je Kratina.

Kada je riječ o građanima, kako je dodala, postoje dvije grupe. U jednoj su oni koji očajnički žele vakcine i zastupnicima neprestano ukazuju na to da žele da se vakcinišu i normalan život, dok su u drugoj grupi oni građani koji izražavaju skepsu u vezi same vakcinacije.

- Smatram da Federalni zavod javnog zdravstva nije učinio dovoljno na tome da utiče na zdravstvenu prosvjećenost i podizanje svijsti građana o važnosti vakcine - dodala je Kratina.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je na 19. redovnoj sjednici zaključcima zadužio Vladu FBiH da formira ad hoc tim za izravne pregovore odmah s proizvođačima cjepiva protiv COVID-a 19.

U navedeni tim treba da budu uključeni i predstavnici Odbora Zastupničkog doma za zdravstvo.

Također je zaključeno da hitno treba održati sastanak premijera Federacije BiH, federalnog ministra zdravstva, premijera svih kantona, kantonalnih ministara zdravstva i predstavnika parlamentarnog odbora za zdravstvo u roku od 72 sata do sedam dana, a u cilju jedinstvenog nastupa u procesu nabavke cjepiva i cijepljenja stanovništva.

Predstavnički dom je narednim zaključkom naložio da federalni nivo zatraži od Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da se s diplomatsko-konzularnim predstavnicima aktivno uključe u direktnu komunikaciju s proizvođačima cjepiva.

Također je zaključeno da treba dopuniti član 10. Zakona o javnim nabavkama, kojim bi se izuzela primjena Zakona o slučajevima nabavke rizičnih lijekova (cjepiva) u uvjetima pandemije, odnosno epidemije zaraznih bolesti većih razmjera, a u cilju zaštite javnog zdravlja i stanovništva i sprečavanja transmisije zaraznih bolesti  za koje je oglašena pandemija, odnosno epidemija.

Predstavnički dom je, također, zaključio da treba dopuniti član 63. Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, kojim bi se omogućilo da, izuzetno, u uvjetima pandemije, odnosno epidemije zaraznih bolesti, uvoz i velepromet rizičnih lijekova (cjepiva), pored veleprometnika, mogu raditi i proizvođači cjepiva na način i pod uvjetima deklariranim od proizvođača.

Ovih pet zaključaka je Predstavnički dom, na današnjoj 19. redovnoj sjednici donio na prijedlog parlamentarnog odbora za zdravstvo u završnici tačke dnevnog reda u čijem su toku zastupnici upoznati s Informacijom upućenom ranije iz Federalne vlade o planu cijepljenja protiv COVID-a 19 u FBiH.

Sjednica Predstavničkog doma je potom nastavljena narednim tačkama dnevnog reda i još je u toku.

Izvor: FENA