Špansko tužiteljstvo pokrenulo je istragu vezanu uz plaćanje oko 1.4 miliona eura od strane Barcelone firmi u vlasništvu potpredsjednika sudijske komisije Španskog fudbalskog saveza (RFEF) tokom razdoblja od 2016. do 2018. godine.

Iz Barcelone su objavili kako su upoznati s pokrenutom istragom, a kako su uplate na račun firme u vlasništvu Josea Marije Enríqueza Negreire, koji je bio i potpredsjednik sudijske komisije, vršene zbog "usluga vanjskog savjetnika koji je radio tehničke izvještaje vezane uz profesionalne sudije što je uobičajena praksa profesionalnih fudbalskih klubova".

Ramón Mendoza je još prije 30 godina upozorio na čudno postupanje Enríqueza Negreire. "Postoje znakovi sportske korupcije", glasio je naslov intervjua koji je objavila "Marca" s tadašnjim predsjednikom Real Madrida. "Ono što Barcelona radi stvara veliku zabrinutost kod hiljada ljudi", dodao je, misleći na čovjeka koji je tada bio potpredsjednik Tehničkog odbora sudija (CTA) španske fudbalske lige.

Te je godine Enríquez Negreira tek preuzeo dužnost i još ga nije platila Barcelona za "usmene savjete". Ove su isplate počele 2001. godine, pod predsjedavanjem Joana Gasparta, kako stoji u dokumentima koje je objavio list "El Mundo" i nastavljene su bez prekida do 2018., kada je tadašnji predsjednik Josep María Bartomeu odlučio prekinuti tu vezu.

Prema objavljenim dokumentima koji su izazvali ogroman skandal u španskom fudbalu četiri su predsjednika platila Enríquezu Negreiri za njegove usluge: Gaspart, Laporta, Rosell i Bartomeu; otprilike 700 utakmica, 684 u Ligi u 18 sezona, plus one u Kupu kralja i Superkupu; i 26 titula: deset Liga, sedam Kupova i devet Superkupova koji su sada pod sumnjom.

Posebno su upečatljive Barcelonine brojke između 2016. i 2018. U te tri sezone Barcelona je dobila 33 penala a samo su tri svirana protiv nje. Nešto slično dogodilo se i sa crvenim kartonima. U istom razdoblju svirana su 23 njenim protivnicima i četiri njenim igračima. Uz to, nizali su 78 utakmica bez jedanaesteraca i 59 utakmica u kojima njeni igrači nisu dobili crveni karton.

Brojke su se radikalno promijenile kada je veza između Enríqueza Negreire i Barcelone završila. Od tog trenutka omjer isključenja i crvenih za i protiv je izjednačen. 31-19 u udarcima s jedanaest metara i 24-20 u isključenjima, uvijek u korist Katalonaca.

Predsjednici Barcelone nisu na isti način vrednovali rad Enríqueza Negreire. Pod predsjedništvom Joana Gasparta, kada je veza započela, bivši međunarodni sudija zaradio je nešto manje od 150.000 eura. Iznos koji se učetverostručio dolaskom Joana Laporte na mjesto predsjednika, pokazuju fakture koje je objavio "El Mundo". Enríquez Negreira je, prema tim dokumentima, prikupio 573.398 eura.

Plaćanje je osudio donedavni predsjednik Josep Maria Bartomeu. “Zavrnuo sam slavinu Enríquezu Negreiri; Laporta je učetverostručio plaću”, kazao je. "Vrlo sam miran jer sam ja bio taj koji je prekinuo servis", dodao je bivši predsjednik Barce.

Prijetnje burofaxom bivšeg dopredsjednika Sudijske komisije kada je Bartomeu prestao računati na njega bacaju dodatne sumnje. U njemu je, prema onome što je objavio "El Mundo", objasnio da će, ako ne bude dogovora, "nemilosrdno obznaniti nepravilnosti kluba koje je znao i iskusio na vlastitoj koži".

Negreira je osnovao svoju firmu Dasnil SL s ciljem da se posveti veleprodajnoj distribuciji hrane. Cilj koji je promijenio kada je počeo naplaćivati ​​Barceloni. Tada je korporativna svrha postala pružanje reklamnih usluga za firme, promocije i poklon artikle, uz štampanje tekstova i izradu sportskih videa. Firma je prestala djelovati kada je Barcelona prestala koristiti usluge bivšeg sudije i njegovog sina koji je bio menadžer te porodične firme.

Bivši predsjednik Barcelone Josep Maria Bartomeu kazao je kako je klub i ranije plaćao za slične usluge i to 575,000 eura godišnje od sezone 2009/10. sve do 2018. kada je takva praksa ukinuta zbog nedostatka sredstava.

Tehnička komisija za sudije (CTA) objavila je kako Enriquez Negreira nema službenu ulogu u toj organizaciji od 2018. godine te kako niti jedan aktivni sudija ili član CTA-a ne smije pružati bilo kakve usluge koje bi ih dovele u sukob interesa.

Sam Enriquez Negreira je rekao kako su njegovi savjeti bili isključivo verbalni te su se odnosili samo na ponašanje igrača prema sudijama. Porekao je kako je favorizirao Barcelonu prilikom bilo kakvih rasprava ili odluka.