Na Institutu za jezik Univerziteta u Sarajevu danas, 20. februara, počinje manifestacija Dani Instituta za jezik 2024. Manifestacija će biti otvorena konferencijom za medije koja će biti održana u prostorijama Instituta u 11 sati.

Kao i ranije ova manifestacija, osma po redu, trajat će mjesec dana. U tom će periodu biti realiziran raznovrstan program, a jedan od sadržaja jesu Dani otvorenih vrata, kada svako ko je zainteresiran može posjetiti Institut i saznati više o njegovom radu. Planirana su inostrana i domaća stručna predavanja, javne tribine u Bosni i Hercegovini i regiji, predstavljanje knjiga, izrada stručnih promotivnih letaka te saradnja sa kolegama slavistima.

Javne tribine na kojima će biti riječi o aktuelnim društveno-jezičkim pitanjima (položaj bosanskoga jezika, jezik i identitet i dr) bit će organizirane u Kozarcu, Banjoj Luci, Bijelom Polju i Novom Pazaru. Institut će svoj rad ove godine predstaviti i u Tuzli, Kalesiji, Visokom i Zagrebu.

Nakon Konferencije za medije Prvi sadržaj ovogodišnjeg programa bit će obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika uz predstavljanje publikacija Instituta za jezik UNSA, u srijedu, 21. februara 2024. godine u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu, s početkom u 11 sati.