Prije tri dana umro je Gaston Glock, čuveni austrijski inžinjer i izumitelj. Nikada nije bio karizmatična osoba. Škrt na riječima, s malo društvenih vještina i bez smisla za ironiju. Ali je bio genije kada je u pitanju inžnjerstvo, njegov izum zaludio je cijeli svijet.

Godine 1980. Glock se u svom austrijskom domu bavio uglavnom proizvodnjom noževa. Nije znao puno o oružju ali kada je čuo da će austrijska viojska raspisati tender za kupovinu novog pištolja, Glock je odlučio probati dizajnirati vlastiti pištolj.  Šta se desilo objašnjava Paul Barrett u svojoj knjizi „Glock, the Rise of America ́s Gun“:

"Gaston Glock je u svojoj garaži izrađivao noževe, ali sada je pomislio da bi mogao dizajnirati pištolj. Bio je mršav čovjek, srednje visine, spuštenih ramena i dugih ruku. Plivač amater, nervoznog tijela i neuglednog izgleda. Govorio je samo ono što se moralo i nosio konzervativno odijelo, džemper ispod tamnog odijela. Glock je imao diplomu tehničkog instituta i prošao obuku iz mašinsta. Pokrenuo je firmu za proizvodnju bušilica. Dizajniranje vatrenog oružja bilo je nešto što je bilo daleko izvan njihovog dosega i iskustva."

Ali Glock se sa zadatkom suočio bez ikakvih predrasuda što mu je, kasnije će reći, išlo u prilog: "To što nisam znao ništa o oružju bila je velika prednost."

Njegova metoda istraživanja nije bila neka misterija. Konsultirao je nekoliko stručnjaka o tome kakav bi bio njihov idealan pištolj. Nabavio je nekoliko najprodavanijih pištolja i rastavio ih kako bi ih proučio iznutra. Posjetio je policijsku akademiju. Unajmio je učitelja da ga nauči pucati. Glock se zatvorio u svoju garažu na nekoliko mjeseci i izišao iz nje sa s prototipom, Glockom, koji se isticao po najmanje pet stvari: 1) Nije bio upečatljiv. 2) Bio je plastičan. 3) Imao je mnogo manje elemenata od svojih konkurenata. 4) Bio je siguran, pouzdan i jednostavan za korištenje. 5) Imao je više municije i pucao je bez vidljivog napora.

Patentirao ga je 30. aprila 1981. i počeo ga testirati. Godinu dana kasnije, prikazan je vojsci. Glockova firma tada je imala tri radnika. Niko nije ni pretpostavljao da se nalaze pred vratima zlatnog rudnika. Godine 1983. austrijska vojska kupila je 20.000 komada. A slijedile su je i ostale vojske.

Ubrzo je Glock zaludio Sjedinjene Države. "Glock je predstavljao korak naprijed u dizajnu i funkcionalnosti. Umjesto drveta i čelika, bio je izrađen od izdržljive plastike industrijske čvrstoće. Bio je lakši, jednostavniji za korištenje i imao je mnogo veći kapacitet za municiju, 17 metaka umjesto pet ili šest“, tvrdi Barrett, profesor na Univerzitetu u New Yorku i stručnjak za historiju austrijske kompanije.

Prvi Glock, težak 661 gram, bio je gotovo upola lakši od od pištolja koje je nudila konkurencija. U SAD-u su poludjeli za „igračkom“.

"Američka policijska uprava brzo je prešla na Glock a i običan svijet je oponašao policiju. Postao je elegantno oružje koje se koristilo u holivudskim filmovima i serijama. Nakon što je postao popularan na najvećem svjetskom tržištu oružja, proširio se diljem svijeta", dodaje Barett.

Kako je reagirala konkurencija? "Uvaženi rivali, uglavnom Smith & Wesson, isprva su ignorirali Glocka, a zatim su mu se rugali. S vremenom su počeli oponašati austrijskog konkurenta, preplavljujući tržište imitacijama... U manje od desetljeća, Glock je postao definitivno američko oružje.“ Toliko da su ga koristili u gotovo svakom akcionom filmu ili su ga spominjali brojni popularni rap ili hip-hop izvođači. "Kada su američki vojnici izvukli Saddama Husseina iz njegovog podzemnog skrovišta 2003. godine, svrgnuti irački vladar je izišao van držeći Glock u rukama“, podsjeća Barrett u knjizi.

Godine 1985., kada je profit počeo rasti do neslućenih visina, Glock je angažirao uglednog poreznog savjetnika, Charlesa Ewerta, da preseli posao radi poreza u Luksemburg. Ewert je postao jedan od njegovih ključnih ljudi, od apsolutnog povjerenja, koji mu je uštedio mnogo novca. No jednog su dana do Glocka doprle mračne interne glasine o Ewertu.

U julu 1999. iznervirani Glock odletio je u Luksemburg na hitan sastanak s Ewertom o računima kompanije. Prije sastanka, Ewert mu je predložio da odu pogledati njegovo novo vozilo. Na parkingu je maskirani muškarac čekićem napao Glocka. Ewert je pobjegao. Glock, koji je na kraju savladao napadača, jedva je preživio atentat.

Iz bolnice je, kako stoji u knjizi, Glock prebacio 40 miliona dolara na svoj tajni račun u Švicarskoj. Bojao se da će Ewert htjeti pokupiti sav kajmak. Ili nešto čak gore. Strahovi su bili opravdani. Ewert je angažirao narednika, veterana francuske legije, da Glocka likvidira. Nije uspjelo, osuđen je na 20 godina zatvora.

Kažu da je Ewert ukrao 100 miliona dolara, što najbolje pokazuje kako je dobro poslovala kompanija koju je osnovao tihi genije u maloj austrijskoj garaži.