Trkaći automobili bez posade na legendarnoj stazi u Indianapolisu i pobjednik: algoritam, koji je vozio svoj autonomni automobil prosječnom brzinom od 218 km/h u dva kruga. Njemački tim s Tehničkog univerziteta u Münchenu (TUM) osvojio je milion dolara (860.000 eura) obećanih pobjednicima ovog prvog Indianapolis Autonomous Challengea (IAC), rezerviranog za samovozeće automobile.

Bez vozača, automobil se oslanja na senzore, kamere, radar, ali prije svega na GPS, bez kojeg nije moguće kontrolirano kretanje.

Dallara IL-15, jednosjed koji koriste svi timovi, košta 230.000 dolara, ali s tehnologijom na bolidu, organizatori procjenjuju da svako vozilo vrijedi milion dolara. Primjera radi, senzori koji se koriste na nekim od ovih automobila mogu dešifrirati površinu od jednog kvadratno centimetra na udaljenosti od 250 metara.

"Nitko nije znao da bi ti (autonomni) automobili mogli ići tako brzo u utrci", rekao je Stefano dePonti, generalni direktor Dallara USA, koji smatra da je sudjelovao u "djeliću povijesti". Dvije godine se devet takmičarskih univerzitetskih timova pripremalo za klasičnu utrku, sa svim automobilima na stazi. No, u posljednjem trenutku, organizatori su olabavili jedra, zadovoljivši se startom jednosjednih automobila jedan za drugim, s misijom postizanja najboljeg vremena u dva kruga.

Međutim, prije nekoliko dana na drugoj stazi u Indianapolisu, bolidi TUM-a, PoliMOVE-a i EuroRacinga dobro su vozili zajedno i bilo je preticanja bez ljudske intervencije. Već je dogovoren termin za januar na CES-u, velikom godišnjem tehnološkom sajmu u Las Vegasu, tokom kojeg bi se trebala organizirati prava utrka, s istim automobilima, iako još ništa nije službeno.

Izvor: Le Parisien