Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je žalbu na prvostepenu presudu kojom su petorica bivših pripadnika policije entiteta Republika srpska osuđeni na ukupno 12 godina zatvora, a trojica oslobođeni optužbi za ratni zločin počinjen od 1992. do 1994. protiv civilnog stanovništva u Janji kod Bijeljine, saznaje Detektor.

Iz Tužilaštva su pojasnili da je žalba upućena Apelacionom vijeću Državnog suda na oslobađajući dio presude i na visinu kazne u osuđujućem dijelu.

Presudom iz juna ove godine, Milan Đokić i Branislav Trišić osuđeni su na po tri, a Zoran Tanasić, Žarko Milanović i Mladen Krajišnik na po dvije godine zatvora, dok su Savo Mršić, Milivoje Čobić i Milan Marković oslobođeni svih optužbi.

Vijeće je presudom petericu bivših pripadnika policije Rs-a proglasilo krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva zbog mučenja bošnjačkih civila, prekvalifikujući djelo iz optužnice za zločin protiv čovječnosti počinjen u okviru širokog i sistematičnog napada.

Đokić je po četiri podtačke optužnice proglašen krivim da u svojstvu komandira Staničnog odjeljenja milicije (SOM) u Janji nije spriječio druge da zlostavljaju civile privedene na ispitivanje o naoružanju.

Trišić je osuđen za premlaćivanje tri civila metalnom šipkom i rukama, a Tanasić da je tukao dva civila. Vijeće je utvrdilo da su Milanović i Krajišnik udarali po jednog civila.

Đokić je oslobođen po sedam podtačaka optužbi da nije spriječio mučenje civila u svojstvu zamjenika komandira SOM-a, odnosno policajca, kao i optužbe da je naredio drugima da pucaju iz vozila u pokretu nakon protesta bošnjačkih civila u Janji, usljed čega je poginula jedna žena.

Prema presudi, nije dokazana ni odgovornost Tanasića za slučaj ranjavanja jednog civila na traktoru, kao ni da su Čobić i Marković udarali jednog civila koji je poslije preminuo. Mršić je oslobođen optužbe za udaranje jednog civila.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u junu 2016. godine, a postupak je razdvojen u odnosu na trojicu optuženih. Vlado Stjepanović i Ljubiša Ikić su preminuli, a Zoran Bogdanović nije sposoban za suđenje zbog bolesti, piše Detektor.