Posljednjih dana na društvenim mrežama pojavili su se pozivi za bojkot hurmi porijeklom iz Izraela. Između ostalog, potrošačima se skreće pažnja na hurme koje uvozi kompanija Compass Trade iz Visokog, a koje su, kako je navedeno na deklaraciji, porijeklom iz Izraela.

Poznato je da su palestinske medjool hurme, ili kako ih još zovu kraljevske hurme, među najboljim i najtraženijim na svijetu i obično se uzgajaju u dolini Jordana, na Zapadnoj obali. Uzgajaju ih Palestinci, koji to rade vijekovima, ali i Izraelci na otetoj palestinskoj zemlji, navodnjavajući ih otetom palestinskom vodom.

Međutim, potrošači bi trebali imati u vidu neke činjenice koje bi mogle da im pomognu pravilno razumjeti stvari. Naime, kompanija Compass Trade, koja proizvode prodaje pod brendom Temra hurme, uvozi desetak vrsta hurmi iz razni zemalja, a sortu medjool uvozi iz Palestine, Jordana i Južnoafričke Republike. Kako su nam kazali u ovoj kompaniji, odakle god da uvoze hurme, prvo posjete plantaže, upoznaju vlasnike. Hurme koje su uvozili iz Palestine uzgajali su Palestinci na svojim plantažama, ali kako Palestinci ne mogu izvoziti svoje hurme bez izvoznih dokumenata koje izdaju izraelske vlasti, tako na dokumentima stoji da je zemlja porijekla Izrael. Nažalost, Palestinci praktično nemaju svoju državu, i tu im mi kao kupci ne možemo pomoći, možemo im olakšati patnje kupujući njihove proizvode. Ali kako su društvene mreže moćan alat za manipulaciju, Compass Trade je bio prisiljen da odustane od uvoza hurmi od Palestinaca zbog bojkota na bosanskohercegovačkom tržištu, te da medjool hurmu kupuje u Kraljevini Jordan, gdje su vlasnici 2-3 najveće plantaže hurmi jordanski pravoslavci.

Treba imati u vidu još nešto vrlo interesantno, hurme iz Izraela uvoze i firme Bernina iz Širokog Brijega i Euro Company iz Posušja, ali niko ne poziva na bojkot tih firmi nego samo Compass Tradeai z Visokog.

Istina, izraelski Jevreji se trude na sve načine oteti od Palestinaca posao sa proizvodnjom hurmi, otimajući od Palestinaca zemlju, vodu, nasade… Kako je to krenulo? Tokom 1930-ih, cionistički naseljenik i osnivač kibuca Kineret po imenu Ben-Zion Israeli putovao je Bliskim istokom da skupi reznice palmi. U mnogim slučajevima morao ih je ilegalno prokrijumčariti iz zemalja koje je posjetio – Iraka, Perzije, Egipta – jer su smatrane nacionalnim blagom i bilo je zabranjeno izvoziti ih.

Te krijumčarene reznice su pomogle uspostavljanju velikih plantaža širom izraelskih teritorija. Nasadi palmi zasađeni su od Crvenog mora na jugu uz Mrtvo more, pa sve do Galilejskog mora na sjeveru, što je izraelskoj industriji hurmi dalo nadimak "industrija tri mora". Otkako je Izrael okupirao palestinsku Zapadnu obalu 1967. godine, također je postavio plantaže hurmi u svojim ilegalnim naseljima u tom dijelu doline Jordana.

Izrael je 2022. godine izvezao hurmi u vrijednosti 330 miliona dolara, što je oko 80 posto ukupne proizvodnje. Prema nekim podacima čak 60 posto proizvedenih hurmi potječe iz ilegalnih, otetih i okupiranih naselja.

Postoji pet velikih izraelskih kompanija koje izvoze u Sjedinjene Države i Evropu: Hadiklaim i njegovi brendovi Jordan River i King Solomon, Mehadrin, Galilee Export, Carmel Agrexco i Agrifood Marketing sa svojim brendom Star Dates. Hadiklaim, Mehandrin i Carmel Agrexco imaju operacije u izraelskim naseljima na Zapadnoj obali. Hadiklaim i Carmel Agrexco optuženi su da koriste dječji rad i plaćaju palestinskim radnicima manje od minimalne plaće.

Način da se zaštitite od krvavih izraelskih hurmi nije taj da gledate šta je navedeno kao zemlja porijekla nego da kupujete od provjerenih kompanija, onih u koje imate povjerenje.