Zastupnica u egipatskom parlamentu je danas zatražio da se učitelji vrate šibanju učenika "štapom" u slučaju lošeg ponašanja, smatrajući da je poštovanje prema učiteljima "izblijedjelo", piše danas egipatska štampa

U govoru u Domu, parlamentarka Amal Abdelhamid zahtijevala je reviziju "mehanizama za vraćanje prestiža učitelja", uključujući one koji predviđaju fizičko nasilje, prema novinama Al Masry al Youm. Također, predložila je "davanje širih ovlasti u pogledu izvršenja disciplinskih mjera i kazni, poput udarca palicom".

"Isprobali smo metode sa Zapada i rezultat su generacije kojima nedostaje morala", rekao je Abdelhamid, koja je kazala da su obrazovni sistemi nekoliko zemalja "nazadovali nakon što su potpuno zabranili metodu udaranja palicom u školama.

Zastupnica je navela da je uloga učitelja "počela slabiti i njihov prestiž je izblijedio među učenicima u Egiptu, nakon što su učiteljima oduzete ovlasti i disciplinske mjere".

Ministarstvo obrazovanja izdalo je službene upute školama u kojima se ističe zabrana primjene tjelesnog i psihičkog kažnjavanja učenika te aktiviranje uloge socijalnih radnika u školama.

U Egiptu su nasilne disciplinske kazne zabranjene 2016. godine, kada je Ministarstvo obrazovanja izdalo niz uputa školama za ukidanje ove prakse, koja se obično provodi pomoću palica, pravila, knjiga ili drugog školskog materijala. Isto tako, te iste godine zemlja je uvela socijalne radnike u škole.

Prema Human Rights Watchu, regija Bliskog istoka i Sjeverne Afrike ima jednu od najviših razina tjelesnog kažnjavanja u svijetu i procjenjuje se da više od 90% djece doživi ovu praksu u školama i kod kuće barem jednom mjesečno.