Drvo na Trgu Jaslica u Betlehemu već je osvijetljeno. Božić je službeno počeo u ovom palestinskom gradu u kojem je, prema Evanđelju, rođen Isus. Dvije hiljade godina kasnije, niko ne gleda u nebo u potrazi za zvijezdom koja je vodila do jaslica, stanovnici Betlehema gledaju u smjeru međunarodnog aerodrioma Ben Gurion, u Tel Avivu, glavnog ulaza za hodočasnike kojima je otežan ulaz zbog novih ograničenja nametnutih varijantom Omicron.

"Spremni smo, nezaposleni smo dvije godine zbog pandemije, ali nismo odustali, Sve je spremno... nedostaju samo hodočasnici", jada se jedan od palestinskih vodiča koji čeka na grupe hodočasnika već 20 mjeseci, bez ikakve pomoći palestinskog Ministarstva turizma.

“Unatoč svim problemima, insistiramo na potrebi da se Božić proslavi tradicionalnim paljenjem drvca, tržnicom i programima za mališane. Život se mora nastaviti, naša nada u budućnost je ogromna. Koronavirus neće moći zaustaviti naš život", poruka je koju Anton Salman, gradonačelnik Betlehema, ponavlja pred novinarima.

Situacija u gradu daleko je od one iz 2019. godine kada je Betlehem posjetilo 3,5 miliona ljudi. Sada njegovim ulicama vlada tišina, na žalost 80 posto njegovih stanovnika koji ovise o vjerskom turizmu.

Svakodnevna tišina na ulicama Betlehema noću je ispunjena eksplozijama i vatrometom, tržnica nedaleko od glavnog trga nudi lokalne rukotvorine, palestinska piva iz grada Taybeha ili vino koje proizvode redovnici iz susjednog Beit Jala. Na nekoliko trenutaka pandemija se čini kao nešto iz daleke prošlosti, dok čovjek ne shvati da je većina ljudi oko njega domaća i da nedostaje sranaca koji sju pred pandemijski Božić ispunnjavali grad i činil ga ispunjenim,

Bazilika Isusovog rođenja je nakon sedam godina intenzivnih radova obnovljena. Nedostaje samo nekoliko završnih detalja ali fali novca za konačan završetak radova u hramu koji datira iz 4. stoljeća i koji je podignut po nalogu rimskog cara Konstantina I.

Nekolicina stranih trurista koji su uspjeli ući u Betlehem ostaju samo jedan dan, ne spavaju u lokalnim hotelima. Samo je desetak posto hotelskih soba zauzeto. Toliko drugačije od dana u kojima su autobusi stizali jedan za drugim pa su mnogi turisti zbog gužve morali spavati u drugim mjestima, Betlehem samo čudo može spasiti ovog Božića.