Predsjednik Turkiye, Recep Tayyip Erdoğan gostovao je na televizijskom kanalu PBS. Voditeljica intervjua je, između ostaloga, pitala Erdogana i o sudbini nekih turskih političara i novinara koje se u javnosti predstavlja žrtvama režima.

"Pokušavate li da ušutkate ljude poput Selahattina Demirtaša, Osmana Kavale i Sedef Kabaš?", putala je voditeljica. Predsjednik Erdogan ju je upitao zašto je ta tema toliko zanima i odgovorio: "Türkiye je pravna država. U vladavini prava takve odluke donosi pravosuđe. Dopustite da poštujemo odluke suda. Kao da ja nemam drugog posla, zar treba da radim posao pravosuđa. U Türkiye su bili Gezi protesti. Ta osoba koju spominjete je finansirala to. Spominjete i Demirtaşa. To je terorista koji je odgovaran za ubijanje više od dvije stotine ljudi. I za tog teroristu pravosuđe je donijelo odluku".

U tom je trenutku voditeljica pokušala prekinuti Erdoğana usred rečenice, na što joj je on kratko odbrusio: "Ne prekidaj" i nastavio: "Nemate pravo da me prekidate. Nećete prekidati nego će te poštovati. Poštovaćete odluku koju je donijelo pravosuđe. Pravosuđe Amerike je pravosuđe, a u Türkiye nije, je li? Morate poštovati Türkiye”, rekao je Erdogan nadobudnoj voditeljici.

Podsjetimo, osobe o kojima je govorila su Selahattin Demirtas, bivši predjendik političke partije HDP, koja je tijesno povezana sa terorističkom organizacijom PKK.

Osman Kavala jedan je 52 optuženih u sudskom postupku vezanom za slučajeve pokušaja puča u Turskoj 2016. godine koji je organizirala teroristička organizacija FETO kao i događaja u Gezi parku.

Sedef Kabaš manje je bitna novinarka, poznata po svojim uvredljivim stavovima i lošim  smislom za humor.