Kulturno vjerska manifestacija „Musalla 2023“ svečano je danas otvorena na lokalitetu istoimenog kulturno historijskog spomenika u Donjem Kamengradu, nadomak Sanskog Mosta. Ovogodišnja manifestacija će se odvijati u periodu od 24. do 28. jula i obilovaće nizom prigodnih sadržaja vjerskog i kulturnog karaktera.

Manifestaciju je svečano proglasio otvorenom Mirza ef. Žerić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most i ujedno predsjednik Organizacionog odbora.

Ovom prilikom on je naglasio značaj ove manifestacije za muslimane u Bosni i Hercegovini i šire, te istakao kako s ena ovaj način čuva uspomena na naše prve susrete sa islamom. U sklopu ovogodišnjeg programa večeras će se u 20 sati u haremu Hamzibegove džamije održati izložba kaligrafskih i slikarskih radova naziva Sebiljom do Sane, autora Munira Tufekčića.

U utorak, 25. jula, također u haremu Hamzibegove džamije, nakon akšama, biće upriličena promocija knjige Putem smrti do slobode, Srebrenica-Tuzla, autora Suvada Ćehića. Gost na ovoj promociji biće Ćamil Duraković, potpredsjednik bh entiteta RS.

U srijedu, 26. jula u Prijedorskoj ulici planiran je koncert ilahija, kasida i bosanskog sevdaha. Ove godine glavni gosti na koncertu biće vokalna grupa Rejjan iz Sarajeva.

Tradicionalno, četvrtak, 27. juli je rezervisan za svojevrsnu duhovnu gozbu i Večer Kur’ana uz učešće hafiza iz Turske, Irana i Bosne i Hercegovine koja se svake godine održava u haremu Sultan Fatihove džamije u Donjem Kamengradu, nakon akšam-namaza. Ove godine gost predavač na Večeri Kur'ana biće mr. hafiz Amir-ef. Mahić, gl. imam MIZ Kozarac.

U petak, 28. jula održaće se centralni događaj „Musalle 2023“ gdje će, prije zajedničke džume, biti upriličen prigodan vjerski program na kojem će se vjernicima obratiti predstavnici vjerskog i društvenog života.

Prema predanju, na ovome istom mjestu je 1463. godine džumu klanjao turski sultan Mehmed el-Fatih, nakon pobjede nad ugarskom vojskom u bici za obližnju utvrdu, te je na tom mjestu dao da se izgradi musalla. Musalle su preteče džamija, a prema nekim podacima na prostoru čitavog Balkanskog poluostrva preostala ih je tek nekolicina. Musalla u Donjem Kamegradu upisana je u državni registar kulturno historijskih spomenika od posebnog značaja i pod zaštitom je države, a osim toga danas je jedina aktivna musalla na prostoru čitavog Balkanskog poluostrva. Iz organizacionog odbora je upućen poziv vjernicima i svim ljudima dobre volje da svojom prisustvom uveličaju sadržaje ovogodišnje manifestacije "Musalla 2023".