Britansko-pakistanski književnik, politički aktivist, historičar i javno angažirani intelektualac Tariq Ali objavio je na X-u (Twitteru) 14. oktobra 2023. fotografiju Edwarda Saida iz 2000. godine na kojoj ovog palestinsko-američkog intelektualca i univerzitetskog profesora, zagovornika prava Palestinaca i kritičara cionizma te jednog od najznačajnijih intelektualaca svog vremena, autora planetarno poznatog djela Orijentalizam, vidimo kako baca kamen na izraelsku stražarsku kućicu postavljenu na libanskoj granici.

“Edward Said (koji tada boluje od smrtonosnog karcinoma) baca kamen simboličnim gestom na libansko-izraelsku granicu u julu 2000. Razgovarali smo sedmicu poslije, nakon bruke koja je uslijedila: ‘Liberalni cionisti me klevetaju.’ Moj odgovor: ‘Jebi ih. Nemoj se pravdati’”, napisao je Tariq Ali.

Nakon što je Sadiova fotografija iz jula 2000. godine izazvala svjetski skandal, prikazujući ga kako baca kamen na izraelsku stražarsku kućicu, Bečko društvo “Freud” odlučilo je otkazati njegovo predavanje o Frojdovoj fascinaciji drevnim civilizacijama Egipta, Palestine i Grčke, zakazano za 6. maj 2021. godine, na godišnjicu Freudovog rođenja.

Nekoliko mjeseci prije zakazanog predavanja, Johann August Schülein, predsjednik ovog društva, pisao je Saidu otkazujući poziv zbog “političkog razvoja na Bliskom istoku i očekivanih posljedica”.

U intervjuu za New York Times Schülein je tada rekao: “Mnogi članovi našeg društva rekli su nam da ne mogu prihvatiti da smo pozvali angažiranog Palestinca koji uz to baca kamenje na izraelske vojnike.”

Akcija Edwarda Saida izazvala je oštre kritike u ljeto 2000. godine. Said je izjavio da se takmičio u bacanju kamena sa svojim sinom i nazvao to “simboličnim gestom radosti” zbog okončanja izraelske okupacije Libana.

“Bio je to kamenčić”, rekao je Said. “Ondje nije bilo nikoga. Stražarska kućica bila je udaljena najmanje osamsto metara.”'

Otkazivanje bečkog predavanja nazvao je nečuvenim. “Frojda su progonili iz Beča jer je bio Jevrej”, rekao je, “sada proganjaju mene jer sam Palestinac.”

Said je u to vrijeme bio profesor engleskog jezika i komparativne književnosti na Univerzitetu Kolumbija. Njegov prorektor i dekan fakulteta, Jonathan R. Cole, branio je Saidovo pravo na slobodu govora.

Nekoliko istaknutih psihoanalitičara pisalo je društvu protestirajući zbog otkazivanja, nazivajući to “suprotnim duhu psihoanalitičkog razumijevanja i dijaloga”.

Saznavši za otkazivanje predavanja, Freud muzej u Londonu pozvao je Saida da ondje održi govor, a on je rekao da to planira i učiniti.

Schülein je izjavio da je većina od 18 članova odbora Društva, među kojima su psihoanalitičari i predstavnici finansija i politike, glasala za povlačenje poziva, ali nije htio odati tačan rezultat. Rekao je da je društvo djelovalo iz brige za nekoliko preostalih austrijskih Jevreja u klimi pronacističkih i antiimigracionih izjava Jörga Haidera, bivšeg lidera ekstremno desničarske Slobodarske stranke u tadašnjoj austrijskoj vladajućoj koaliciji.

“Mnogi Jevreji strahuju od situacije kada će ksenofobija i antisemitizam rasti, i doći će u situaciju da se plaše da će ponovo morati da napuste zemlju. Većina je odlučila da otkaže predavanje kako bi se izbjegao unutrašnji sukob”, kazao je Schülein. Rekao je da se protivio toj odluci i dodao: “Duboko žalim što je to učinjeno profesoru Saidu.”

Edward Said umro je od leukemije prije dvadeset godina, 24. septembra 2003. u svojoj 68. godini, ostavivši ogromnu prazninu u intelektualnom svijetu i u redovima istaknutih zagovornika uspostavljanja palestinske države i boraca za prava palestinskog naroda.