U ponedjeljak, 14. novembra, navršava se godina od tragične smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun iz Kaknja. Tim povodom, njen otac Muris Gadžun, zajedno sa svoje dvoje maloljetne djece, doći će pred zgradu Vlade Kantona Sarajevo, kako bi iskazao svoje nezadovoljstvo radom Ministarstva zdravstva, ali i nedonošenjem tužilačke odluke u ovom slučaju.

Gadžun će pred zgradu Vlade doći u 9 sati, a potom će, zajedno sa sinovima u 10 sati krenuti u protestnu šetnju prema Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Ispred ove institucije namjerava ukazati na potrebu donošenja tužilačke odluke u ovom predmetu što prije, a sve u cilju da se zbog neuređenosti zdravstvenog sistema u BiH ovakva tragedija nikad ne ponovi.

- Porodica Gadžun zahtijeva da niko od političkih dužnosnika i članova bilo koje političke stranke ne koristi njihovu tragediju za politička eksponiranja na ovu tragičnu godišnjicu. Koristimo ovu priliku da pozovemo novinare svih medijskih kuća da svojim prisustvom podrže ovo okupljanje i daju priliku Murisu da svoja nezadovoljstva radom ovih organa i zahtjeve podijeli sa javnošću - saopćili su pravni zastupnici porodice Gadžun iz zajedničke advokatske kancelarije Sabina Kadrić i Irma Muhović.

Iz advokatske kancelarije posebno naglašavaju da oni, kao punomoćnici porodice Gadžun, neće davati izjave za medije na dan okupljanja, zbog, kako ističu, što je to dan sjećanja na preminulu Dženu, te isključivo ocu treba ostaviti sav medijski prostor da iznese svoje zahtjeve institucijama ispred kojih će se okupljanje održati.

- Ukoliko novinari budu imali pitanja za advokate, stojimo na raspolaganju bilo koji drugi dan - navode pravni zastupnici porodice Gadžun. - Prvo ću doći pred Vladu Kantona Sarajevo, kako bih se obratio Harisu Vraniću. S obzirom na to da on na moja pitanja odgovara samo putem društvenih mreža, ovog puta ću doći lično u Sarajevo, a nadam se da će on imati ljudskosti i hrabrosti da mi lično u oči odgovori na postavljena pitanja. Ispred Vlade KS zadržat cu se do 10 sati, a nakon toga idem sa svojom djecom pred zgradu Tužilaštva. Pred zgradom Tužilaštva reći ću sve ono što ima da kažem i sto nosim na duši godinu dana. Predat ću svoje zahtjeve u Tužilaštvo i zatražiti odgovore. Pozivam sve novinare da me podrže u ovoj borbi za pravdu moje rahmetli kćerke - poručio je putem Facebooka Gadžun.

Džena Gadžun je preminula 14. novembra u KCUS-u, nakon što je tokom operacije izvedene šest dana ranije u privatnoj stomatološkoj ordinaciji, uz iznajmljenog anesteziologa, došlo do zastoja srca djeteta, potom reanimacije i pada u komu iz koje se, nažalost, nikad nije probudila.

Operaciju je obavilo osoblje privatne ordinacije Halimić, doktorice Jasmina Halimić i Nina Jovanović, za koju je utvrđeno da ne posjeduje licencu Ljekarske komore Kantona Sarajevo. Operacija je obavljena u prostorijama koje iznajmljuje dr. Benjamin Bejtović i koje, kako je laboratorija Verlab potvrdila, nemaju zakonsku verifikaciju.

Anesteziolog je bio dr. Suad Rožajac, specijalista anesteziologije s reanimatologijom, čija oprema, kako je potvrđeno iz Verlaba, također nije zakonski verifikovana. Dijete je prije operacije imalo uredno sve nalaze.

Za proteklih godinu brojni nalazi inspekcije utvrdili su niz propusta svih koji su bili involvirani u slučaj, ali sarajevsko Tužilaštvo, koje vodi istragu slučaja, barem koliko je zvanično poznato, još nije donijelo nikakvu tužilačku odluku.

Prema informacijama Faktora, zadnja informacija iz te pravosudne institucije je bila da se čeka finalni nalaz medicinskog vještačenja, koje je povjereno ustanovi izvan Bosne i Hercegovine. Nalaz je, navodno, trebao biti gotov krajem prošlog mjeseca, a da li je stigao u Tužilaštvo nije poznato.