Nakon što su javnost uznemirile maliciozne, antibosanske i antibošnjačke izjave njihovog nastavnika historije, saopćenjem su se oglasili iz sarajevske osnovne škole „Grbavica II“. U saopćenju koje na datum 5. mart 2024. potpisuje „UPRAVA ŠKOLE“ stoji:

„Povodom javnih objava i istupa na javnim portalima nastavnika naše škole J. H. Uprava JU OŠ “Grbavica II“, Sarajevo, obavještava javnost i roditelje naše škole da osuđujemo izjave nastavnika i ovim putem se javno „ograđujemo“ od ličnih stavova iznesenih u izjavama.

Izjave nastavnika predstavljaju isključivo njegov lični stav. Smatramo obaveznim izviniti se za potencijalno uvredljive komentare i terminologiju neprimjerenu i nespojivu sa standardom profesionalizma u poslu koji imenovani nastavnik obavlja.

Škola će poduzeti sve mjere u okviru zakonskih ovlaštenja.“

Podsjećamo, Jusufović je na društvenoj mreži X objavio kako je ovogodišnja proslava 1. marta, naročito defile vozila kroz Sarajevo s ljiljankom ustvari “radikalizacija Bošnjaka proizašla iz osjećanja moralne superiornosti” koji je, po Jusufovićem mišljenju, rezultat nekakvog “viktimološkog narativa”.

Jusufović je pisao kako je za njega kolona automobila kojom se proslavlja Prvi mart „kolona mržnje“, a zastava s ljiljanima „barjak mržnje i netrpeljivosti dignut do neba“. Za Jusufovića su Bošnjaci ovim činom „izgubili moralni kredibilitet žrtve“, čime je jasno kazao da za njega ništa ne znače masovne grobnice ni genocid nad Bošnjacima.

Dobro je što se škola u kojoj Jusufović predaje historiju ogradila od njegovih stavova, ali je zabrinjavajuće da takvi nastavnici uopće imaju priliku obrazovati djecu u našim školama.