Sve se desilo u maju prošle godine u španskom gradu Zaragozi. Tada je 41-godišnji otac oslijepio svoju četveromjesečnu bebu jer nije prestajala plakati i nije mu dala da spava. Među posljedicama koje dana strpi su sljepoća na desnom oku i gubitak vida na lijevom, uz psihomotorno kašnjenje i kašnjenje u sazrijevanju. Beba je na liječenju no liječnici ne znaju kako će u budućnosti reagirati jer bi mogao patiti od poremećaja govora i ponašanja ili mentalne retardacije.

Napad se dogodio u maju 2022. u Zaragozi, a muškarac je negirao činjenice pred sudom godinu dana kasnije. Četiri dana prije napada na sina počeo je raditi kao raznosač kruha i ustajao prije pet ujutro. U noći 20. maja 2022. otac je bio zadužen za bebu kada je ona počela plakati. Muškarac je oko dva ujutro svojoj partnerici poslao nekoliko poruka u kojima se žalio i naveo da ne zna što da radi jer se mora odmoriti. Žena mu je dala nekoliko savjeta: da ga ljulja i da mu bočicu, da ga stavi u kolica i bude strpljiv... No, sudeći po telefonskom razgovoru, on je odgovorio da to ne može jer mora odmor za odlazak na posao.

Oko 4:30 ujutro Gabriel je majci poslao poruku da je krenuo na posao. Kada je majka došla kući, beba je imala ožiljke na licu, kraj uha, na potiljku i na čelu, a pogled joj nije bio dobro fokusiran. U bolnici je potvrđeno da je beba pretrpjela ozbiljne ozljede uzrokovane onim što je poznato kao "sindrom potresenog dojenčeta", koji se sada naziva "zlostavljačka trauma glave".

Muškarac je isti dan priznao da je bebu ošamario po licu, a uz to ga je držao za jednu ruku i snažno ga tresao. Sudac je od njega uzeo izjavu i pustio ga uz zabranu prilaska djetetu. Muškarac je prošle sedmice pozvan pred suca i negirao je sve činjenice. Za nanošenje ozljeda bebi prijeti mu kazna od šest do 12 godina zatvora.