Reakcija mr. sc. Fuada Ohranovića:

Situacija u kojoj SNSD i HDZ, očito uz pomoć stranih medijatora, biraju predstavnike Bošnjaka koji nisu u stanju obezbijediti većinu u domovima naroda može nas odvesti u tešku političku krizu.

Stranke iz tzv. osmorke bez obzira na to što predstavljaju dio probosanskog bloka ne mogu se smatrati predstavnicima Bošnjaka jer nemaju većinu u Domu naroda entiteta Federacija BiH, a posljedično zbog toga i u Domu naroda Bosne i Hercegovine. Mi nažalost ne živimo u građanskoj državi gdje bi bio dovoljan matematički zbir ruku za parlamentarnu većinu samo u Predstavničkom domu. 

Bosna i Hercegovina ima ustavnu strukturu u kojoj su na državnom te nivou entiteta Federacija Bosne i Hercegovine jednako važni i Dom naroda i Predstavnički dom. Većina u Predstavničkom domu ne znači ništa bez većine u Domu naroda, odnosno parlamentarna većina mora imati svoj odraz u oba doma državnog i entitetskog parlamenta. 

Potpuno je drugo pitanje kako će neke stranke osmorke poput SDP-a i NS svojim biračima pojasniti činjenicu da kao predstavnici svih naroda i građana isključivo pregovaraju za pozicije unutar bošnjačke kvote.

Mora se voditi računa o onome što je sama srž Dejtonskog i Vašingtonskog mirovnog ugovora. A ona sigurno nije u tome da se zaobilazi politička volja najbrojnijeg konstitutivnog naroda – Bošnjaka.

Bošnjaci, kao jedan od tri konstitutivna naroda,  izabrali su svoje predstavnike i ta se volja ne smije gaziti. Ako se danas Bošnjacima budu uskratila ta prava, te se pokuša legalizirati takav antiustavni princip, neki sljedeći put bi se moglo slično desiti Srbima ili Hrvatima, a onda ulazimo u začarani krug iz kojeg će biti teško izaći bez velikih posljedica.

 


NAPOMENA: Redakcija sedmičnog lista Stav odgovara na zahtjeve svojih čitatelja koji su nam u više navrata sugerirali da potičemo bošnjačke intelektualce na reakcije s obzirom na tešku i neizvjesnu političku situaciju u kojoj se našao bošnjački narod. Pokušaji obespravljivanja političke volje Bošnjaka, uzurpiranje njihovih pozicija zagarantiranih konstitutivnošću, sumnjivi koalicijski sporazumi koji navješćuju prodaju nacionalnih i državnih interesa, sve veći polaritet između probosanskih stranaka u Bosni i Hercegovini, sve veća sukobljenost i nejedinstvo unutar bošnjačkog društva povod su da potaknemo reakcije bošnjačkih intelektualaca. Oni imaju što za reći i nisu izumrla vrsta, iako ih se proziva za šutnju. Sedmični list Stav će u narodnim brojevima u rubrici Građanski senat donositi njihova mišljenja, izjave, analize i reakcije koje se tiču aktuelnog stanja u državi Bosni i Hercegovini.