Ovih dana na Univerzitetu u Sarajevu odvija se prava drama u vezi s poništavanjem naučnog stepena magistra i doktora nauka prof. dr. Sebije Izetbegović. Rektor Škrijelj i Senat Univerziteta po hitnom postupku donose odluke koje imaju za cilj da se prof. Izetbegović, nakon naučnog stepena magistra, poništi i zvanje doktora nauka.

U toj žurbi se, malo ili nikako, razmišlja o posljedicama koje iz svega toga mogu nastati za hiljade studenata kojima je prof. Izetbegović proteklih godina predavala nastavu ne samo na Medicinskom, nego i na Stomatološkom i Fakultetu zdravstvenih studija u Sarajevu. Ove treba dodati i brojne magistarske radove i doktorske disertacije gdje je prof. Izebegović bila mentor ili član komisije za odbranu. Iako rektor Škrijelj tvrdi da su prava studenata zaštićena i da studenti neće trpjeti bilo kakve štetne posljedice, ipak, čini se da zakonski i nije tako.

S obzirom da član Zakona o visokom obrazovanju na koji se Senat i rektor Škrijelj pozivaju propisuje poništavanje i oglašavanje javne isprave ništavom, to bi moglo voditi drugačijem zaključku. Tako Zakon o upravnom postupku Federacije BiH u članu 266 precizno propisuje efekte poništavanja i oglašavanja ništavim, a ti efekti se ogledaju u tome da se poništavaju i sve pravne posljedice koje su proizvedene i nastale na osnovu akta koji se poništava. Ovakva zakonska formulacija ipak znači da bi diplome studenata, kao i magistarski i doktorski radovi, mogli doći pod znak upitnika.

Kada se ima u vidu ovakva mogućnost, ostaje nejasno zašto Škrijelj, uprkos upozorenjima pravne struke, a posebno upozorenjima advokata koji zastupaju prof. Izetbegović insistira na poništavanja magistarskog i doktorskog zvanja. Da stvar bude čudnija, žurba koju pokazuje rektor Škrijelj dovela ga je u situaciju da je sjednicu Senata na kojoj se treba raspravljati o poništenju doktorata prof. Izetbegović, zakazao u roku u kojem je još uvijek moguće izjaviti žalbu na rješenje inspekcije.

Izvršenje rješenja u žalbenom roku je samo po sebi nezakonito, na što je javno upozorila i advokatica Senka Nožica kada je ustvrdila da se rješenje ne može izvršiti sve dok ne protekne rok za žalbu odnosno dok se ne donese odluka po podnesenoj žalbi. S obzirom da su na rješenje inspekcije žalbu izjavili i Medicinski fakultet i pravni zastupnici prof. Izetbegović, nastaje nerješiva enigma, kako rektor Škrijelj u svom deklarativnom opredjeljenju da osigura zakonitost, istovremeno krši zakon?

Kada se ovome doda i činjenica da se očekuje da Općinski sud u Sarajevu još ove sedmice donese odluku po zahtjevu advokata prof. Izetbegović za određivanje mjere osiguranja, jasno je da ponašanje rektora Škrijelja i postupanje Senata Univerziteta izaziva opravdanu sumnju, kao u pogledu objektivnosti, tako i u pogledu zakonitosti. Vrijeme će zasigurno pokazati razloge takvog žurnog postupanja. Pitanje je samo da li će tada već biti nanesena šteta brojnim studentima, magistrantima i doktorandima. Šteta ugledu Medicinskog fakulteta i Univerziteta u Sarajevu je već nanesena.