U subotu je u Visokom održava sjednica Predsjedništva Asocijacije mladih SDA BiH. Novembarska sjednica Predsjedništva održava se u Visokom, upravo zbog podsjećanja na poseban značaj ovog dijela naše domovine za bosansku državnost.

Radna posjeta Predsjedništva AM SDA BiH počela je posjetom selu Arnautovići, gdje je na arheološkom lokalitetu Mili održan kratak historijski čas o krunidbenoj i grobnoj crkvi bosanskih kraljeva, kao i značaju ovog područja za bosansku srednjovjekovnu državu.

Članice i članovi Predsjedništva AM SDA BiH, zajedno sa zastupnicom u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, Mirelom Matešom-Bukvom, položili su cvijeće na gradskom šehidskom spomen-obilježju, nakon čega su se uputili u prostorije Gradske uprave gdje je održana sjednica.

Predsjedništvu se na sjednici pridružio i gradonačelnik Visokog, Mirza Ganić, te je iskoristio priliku za razgovor sa mladima na temu zašto je posebno bitno njihovo aktivno političko učešće.

Predsjednik Asocijacije mladih SDA BiH Haris Šabanović istakao je da je Visoko primjer dobro organizovane Asocijacije mladih, kao i sredina na koju se možemo ugledati kada je u pitanju rad na razvoj i osnaživanju lokalne zajednice.

Iz Asocijacija mladih SDA pozvali su izabrane zvaničnike iz svih stranaka da zajedno rade na izgradnji boljeg društva te međunarodne predstavnike da rade u skladu sa evropskom pravnom stečevinom.

"Asocijacija mladih SDA poziva sve izabrane zvaničnike u zakonodavnim tijelima na svim nivoima, a pogotovo one iz reda mladih, da bez obzira na političko opredjeljenje zajedničkim snagama radimo za boljitak i ravnopravnost svih građana, protiveći se svakoj vrsti nametnutih rješenja koja produbljuju etničke podjele u društvu i tako umanjuju šanse za dalji razvoj zemlje i njen napredak na euroatlantskom putu. Apelujemo na sve predstavnike ambasada, diplomate i međunarodne zvaničnike u našoj zemlji, pogotovo Ured Visokog predstavnika, da svoju energiju usmjere kako bi nam pomogli u izgradnji prosperitetne i moderne države s vladavinom prava, u skladu sa evropskom pravnom stečevinom, poštujući sve presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH", poručili su iz AM SDA.

Također, osvrnuli su se na izbore za nacionalna vijeća u Srbiji i pružili podršku SDA Sandžaka.

"Asocijacija mladih SDA BiH čestita rukovodstvu Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji na uspjesima koje je BNV do sada napravilo u borbi za demokratska prava Bošnjaka. Pozivamo Bošnjake u Sandžaku da svoje povjerenje u još većem kapacitetu usmjere kandidatima SDA Sandžaka, kao dokazanim borcima za prava Bošnjaka i kandidatima koje odlikuju visok stepen obrazovanja, ugled, čestitost i iskrenost", saopćeno je AM SDA.