U ponedjeljak je u Istanbulu preselila na ahiret Suada Avdagić, žena čiji je život bio primjer hrabrosti, vjere i čovječnosti. Dženaza je obavljena dan poslije na mezarju u naselju Pendik, koje je prepoznatljivo po tome što ga naseljava veliki broj Bošnjaka.

„Avdagić je bila je ne samo vjerna muslimanka i duboko moralna osoba, primjer svima u porodici i među rodbinom, već i izuzetna intelektualka. Odrasla je nakon rata u komunističkoj Jugoslaviji, suočila se s mnogim izazovima koji su je samo učinili jačom. Kao najbolja učenica, bila je oslobođena velike mature, ali isti dan s 18 godina biva uhapšena zajedno sa svojim ocem, jer nisu bili raskrstili s vjerom. Nisu joj dopustili da studira medicinu već je morala studirati pravo. Ona je to prihvatila sa saburom i postala odličan pravnik. Tokom svoje karijere imala je čast raditi i s Alijom Izetbegovićem“, naveo je Ermin Arslanagić, jedan od rođaka.

Suada i njen suprug Ešref Avdagić, istaknuti inženjer, bili su među mladim muslimanima koji su proganjani od strane komunističkog režima. Nakon prognanstva i suprugove robije razmatrali su odlazak u Njemačku, Kanadu ili Australiju, ali su se zbog vjere preselili u Türkiye, uprkos političkoj i ekonomskoj nestabilnosti Türkiye '70-ih godina prošlog stoljeća.

„U Türkiye su se brzo etablirali kao uspješni poduzetnici. Njihova fabrika za plastiku danas snabdijeva trećinu turske autoindustrije plastičnim dijelovima, a jedan od njihovih sinova je predsjednik Istanbulske ekonomske komore i član odbora Turkish Airlinesa. Bila je veliki prijatelj i mentor mnogima. Njena mudrost, podrška i blagi savjeti su meni bili dragocjeni i velika podrška u studentskim godinama. Tokom rata u Bosni njen dom je bio utočište mnogim muhadžirima“, podsjetio je Arslanagić.

Sin Šekib Avdagić majku Suadu opisao je kao osobu koja je bila vodič muslimanima oko sebe od Bosne i Hercegovine do Türkiye u životu punom borbe za svoja uvjerenja, te zaključio: „Bila je naš zaštitnik i pružala nam je mnogo suosjećanja i mudrosti. U svoje i ime moje porodice, želim da se zahvalim našem državniku, rodbini, prijateljima i poslovnoj zajednici koji su došli izdaleka i podijelili našu bol.“