Danas je u Tuzli klanjana dženaza Arifu Ahmetaševiću, ocu Edine Ahmetašević, studentice koja je ubijena 25. maja 1995. godine sa još 70 sugrađana na tuzlanskoj Kapiji od grante ispaljene sa položaja Vojske Republike Srpske na planini Ozren.

Dženazu je predvodio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Rahmetli Ahmetašević je bio pripadnik Armije RBiH, borac za pravdu za žrtve zločina počinjenog na Kapiji i veliki humanista.

Četiri mjeseca poslije masakra na Kapiji, Ahmetašević je na planini Ozren zajedno sa saborcima zarobio grupu srpskih vojnika. Uprkos svojoj tragediji, postupio je u skladu sa pravilima Ženevske konvencije. Iako su neki predlagali sa se zarobljeni neprijateljski vojnici usmrte, Ahmetašević, koji je komandovao svojim saborcima, to je zabranio. Kasnije su ga mnogi pitali zbog čega je poštedio vojnike koji su možda ubili njegovu kćerku, a on je odgovarao da ih je nakon zarobljavanja ispitivao i da je zaključio da ti ljudi nisu, niti znaju ko je 25. maja 1995. godine ispalio granatu na centar Tuzle. Govorio je i to da bi ga ˝pojela savjest da je ubio zarobljenike˝.

Kada je jedne prilike razgovarao sa svojim prijateljem, rahmetli Muhamedom efendijom Lugavićem, pitao ga je da li je, s obzirom na okolnosti, ispravno postupio. Ef. Lugavić mu je odgovorio potvrdno, a Ahmetašević je imao običaj govoriti i to da mu je dženaza ubijenih u masakru na Kapiji najteže pala. Ukopi ubijenih vršili su se istovremeno na Aleji mladosti, u ranim jutarnjim satima, zbog straha od novog granatiranja Tuzle i novih žrtava. Ahmetašević je u jednom trenutku posumnjao da su se pomiješali tabuti i nije bio siguran da li je ispod ćefina njegova kćerka pa je zamolio za dozvolu da joj otkriju lice, kako bi se uvjerio da je to zaista njegova Edina...

Zbog humanog postupanja sa zarobljenicima, na prijedlog Srpskog građanskog vijeća BiH Tuzla proglašen je međunarodnim humanistom godine. Dobio je zlatnu povelju „Linus Paulin“ s plaketom zlatnom značkom i priznanja međunarodnog humaniste 2005. godine. Priznanje mu je dodijelila Međunarodna liga humanista iz Graza. 2008. godine udruženje građana „Front“, organizacija koja najveći dio rada posvećuje zaštiti ljudskih prava i borbi protiv državne torture, imenovala ga je za počasnog člana.

Bio je i eminentni bosanskohercegovački interpretator sevdalinke iz Tuzle. U saradnji s Institutom sevdaha Omera Pobrića snimio je CD sa deset sevdalinki, a bio je i dugogodišnji saradnik Radio-televizje Tuzlanskog kantona i učesnik u projektima Pjesmom o Bosni, Ramazanski i Bajramski program i drugim emisijama.