Vlada Srbije proglasila je 27. septembar (srijeda) za Dan žalosti nakon sukoba grupe naoružanih terorista Srba i policije Kosova, u kojima su u nedjelju ubijeni jedan kosovski policajac i četverica napadača.

Vlada je sa današnje vanredne sjednice uputila poziv medijima i organizatorima javnih manifestacija da u srijedu prilagode svoj program Danu žalosti i na taj način odaju počast stradalima.

Ubistvo kosovskog policajca u nedjelju iz zasjede te razmjena vatre pripadnika sigurnosti i naoružanih osoba skrivenih u manastiru Banjsko, opština Zvečan, jedan je od najtežih incidenata koji se dogodio posljednjih godina na sjeveru Kosova, a u pozadini mu je blokada pregovora između Kosova i Srbije.

Kosovo je u ponedjeljak zatražilo od Srbije da mu izruči napadače koji su pobjegli nakon sukoba s pripadnicima policaje Kosova.

Premijer Kosova Albin Kurti ustvrdio je da je teško naoružanu grupu profesionalno uvježbala, isplanirala, politički podržala i materijalno finansirala i logistički pomogla Srbija, a napad je nazvao ˝kriminalnim i terorističkim˝. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić odbacio optužbe da je napad dirigiran iz Beograda. U međuvremenu Vučić je tokom današnjeg sastanka sa ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke, tzv. Kvinte te šefom Izaslanstva Europske unije u Srbiji Emanuelom Giaufretom zatražio da KFOR preuzme brigu o svim sigurnosnim pitanjima na sjeveru Kosova umjesto Policije Kosova.

Tokom jučerašnje sahrane Afrima Bunjaka, Kurti je održao govor u kojem je između ostalog naveo da je ˝pad narednika Afrima Bunjaka u uniformi kosovske policije žrtva u kosovskoj borbi za zakon i ustav, za pravdu i prava, za svakog građanina Kosova bez obzira na razliku.

˝Afrimijevo junaštvo je ponovo nastavljeno profesionalnošću i nesebičnošću od strane njegovih kolega, Kosovske policije, koje su se suočile sa naoružanim kriminalnim i terorističkim grupama Srbije na sjeveru Kosova. Suočeno sa ovim neprijateljskim strukturama, Kosovo će se boriti sa svojim legitimnim naporima za red i zakon i suverenitet, širom teritorije Republike Kosovo i za sve svoje građane. Sa terorom i kriminalom nema kompromisa. Jučer su državni suverenitet, teritorijalni integritet i nacionalna sigurnost bili ne samo ugroženi, već i narušeni˝, poručio je Kurti.