Ove će se godine navršiti 77 godina od završetka Drugog svjetskog rata u Evropi. Osmi maj svake se godine obilježava kao “V-E day” – Victory in Europe Day (Dan pobjede u Evropi). Dok je sukob koji je odnio milione života na evropskom tlu čvrsto ostavljen analima historije na zapadu kontinenta, sukob na njegovom istoku i danas je surova realnost. Čak i prije nedavno povećanog rizika od ruske invazije, ukrajinska kriza, koja je opustošila regiju Donbasa u Ukrajini, prouzročila je smrt više od 13 hiljada ljudi.

Kako pokazuju podaci koje je prikupio Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED), znatan dio svijeta još je zahvaćen nekim oblikom sukoba. Ova infografika prikazuje zemlje u kojima je bilo izvještaja o oružanim sukobima u kojima su 2022. godine učestvovale državne snage i/ili pobunjeničke grupe. U tim je sukobima od početka godine poginulo najmanje 9.413 osoba, što je približno jednako broju poginulih (9.540) u istom periodu 2021. godine.

Za razliku od situacija u Donbasu i Siriji, naprimjer, ne uklapaju se svi sukobi u sliku koju možemo zamisliti kada razmišljamo o ratu. U Meksiku je 2021. godine, naprimjer, ACLED zabilježio šest oružanih sukoba u kojima su učestvovale državne snage. Ipak, svaki od tih sukoba bio je borba između različitih organa za provođenje zakona. često protiv korupcije u policiji i duboko ukorijenjenog utjecaja organiziranog kriminala. U toj zemlji ove godine nije zabilježen nijedan takav incident.

U različitim oružanim sukobima prošle je godine u svijetu poginulo najmanje 111.269 osoba.

(Izvor: Statista)