Prošlog septembra Univerzitet Sciences Po u Parizu primio je s počastima čovjeka sa sijedom bradom, odjevenog u bijelu pamučnu khurtu. Bio je to Rahul Gandhi, praunuk indijskog nacionalnog heroja Jawaharlala Nehrua; unuk Indire Gandhi, prve žene na čelu države; sin premijera Rajiva Gandhija. Taj 53-godišnjak, slobodan i, kako su ga predstavili, “jedan od najvažnijih glasova u Indiji”, je krenuo stopama svoje porodice i u politici je više od dva desetljeća. Kao i njegova sestra Priyanka, koja je, kažu, vrlo slična svojoj baki Indiri.

To su, ukratko, Nehru-Gandhi: ključna politička dinastija u zemlji koja održava opće izbore. Gotovo milijardu ljudi glasa u procesu koji se, s obzirom na ove brojke, odvija u fazama. Od 2014. Indiju vodi populist Narendra Modi, vođa BJP-a, koji predstavlja neprijatelja Kongresne stranke, praktički dio DNK porodice Nehru-Gandhi.

"Hvala na pozivu. Radije bih sjedio tamo, sa studentima, ali... nemam izbora,” rekao je Rahul na Sciences Po. Ovaj slogan na neki način sažima sudbinu poriodice: ni baka ni otac nisu imali izbora kad se trebalo posvetiti politici. "Postoje trenuci kada ti život ne dopušta da biraš", rekao je Rajiv svojoj supruzi, Soniji, kada je Indira ubijena 1984. godine. Njihova su prezimena bila previše vrijedna za Kongresnu stranku, koja ih treba za pobjedu na izborima.

Ova saga počinje prije više od jednog stoljeća, kada se Motilal Nehru, uspješni advokat iz Delhija, odlučio pridružiti Mahatmi Gandhiju i boriti se za Indiju oslobođenu britanske dominacije. Motilal nije vidio taj trenutak, ali njegov sin Jawaharlal jeste. Kao i njegov otac, Pandit (učitelj) Nehru, bio je zaslijepljen Gandhijem i, nakon godina političkih bitaka, 1947. postao je premijer nezavisne Indije.

Malo se zna o njegovoj supruzi Kamali Kaul, majci njegove jedine kćeri Indire, rođene 1917. Indira je bila sramežljivo dijete, odrasla je u prekrasnoj kući porodice Nehru u Uttar Pradeshu. “Kao dijete, sve moje igre bile su političke”, sjećala se. Krhko zdravlje majke i robija oca i djeda obilježili su teško djetinjstvo. Indira je voljela svog oca, iako ga nije poslušala kada se u 25. godini udala za Firoza Gandhija, zgodnog Parsija, člana Kongresne stranke.

Iz braka će se roditi dvoje djece: Rajiv i Sanjay. Zbog Firozovih nevjera par je rastavljen. Indira i njezina djeca živjeli su s Nehruom, godinama udovcem, u premijerovoj službenoj rezidenciji. Kći je služila kao prva dama i naučila umjetnost politike; 1959. postala je predsjednica stranke. Godine 1966. dvije godine nakon očeve smrti, postala je premijerka najveće svjetske demokratije.

Tada je u porodicu ušla Sonia Maino: mlada Talijanka koju je Rajiv Gandhi upoznao na Cambridgeu, gdje je studirala engleski. Unatoč protivljenju porodice, Sonia se 1968. godine u Delhiju udala za Rajiva. Njezina svekrva Indira posudila joj je crveni sari koji je Nehru istkao u zatvoru.

Sonia je bila žena s averzijom prema javnom životu i zaljubljena u Rajiva, sretnog pilota Air India. Par nije imao političkih ambicija iako su po tradiciji živjeli zajedno s Indirom. Iz tog su razloga svjedočili nedaćama harizmatične premijerke, koja je Indijom vladala gotovo bez prekida od 1966. do 1984. godine.

Odnos između Indire i Sonie bio je odličan. Talijanka, pomirljive naravi, postala je "savršena indijska snaha". Isto se nije dogodilo s Manekom, mladom  suprugom Sanjaya vulkanske naravi: Indirinog omiljenog sina koji je volio moć. Kada je 1980. Sanjay poginuo upravljajući akrobatskim avionom, suživot s Manekom pogoršao se do te mjere da ju je Indira izbacila iz kuće. Snaha je uzela svoga sina Varuna. Danas su oboje istaknuti članovi BJP-a.

Indirin očaj zbog Sanjayeve smrti natjerao je Rajiva, na njegovu veliku žalost, da uđe u politiku kako bi je podržao. Sonia je bila užasnuta, no njezin se užas višestruko povećao kada je 1984. Indira ubijena. Sonia je pratila svoju umiruću svekrvu u automobilu koji ju je odvezao u bolnicu. Nekoliko sati nakon atentata Rajiv je postao šesti premijer Indije i treći član porodice na toj poziciji. “To je moja sudbina”, rekao je supruzi, na što je ona slomljena srca odgovorila: “Ubit će te.”

Zaista: Rajiv Gandhi ubijen je u napadu 1991. u dobi od 46 godina. Neposredno prije toga dao je intervju u kojem je svojom poznatom ljubaznošću objasnio ljubav koju osjeća prema supruzi i koliko mu nedostaje što ne može živjeti “kao normalno ljudsko biće”. Ali najgore u njegovoj situaciji, rekao je, bilo je kroz šta prolaze njegova djeca, Rahul i Priyanka: "Ako se iko žrtvovao, onda su to oni."

Međutim, oboje su krenuli putem politike. Najprije kao podrška svojoj majci, koja je nakon brojnih molbi pristupila Kongresnoj stranci I 2004. pobijedila na izborima.

Sonia se dan nakon pobjede, na opće čuđenje, odrekla vlasti. Pomislila je: 'Ubili su mi punicu, mog muža... Koliko će im trebati da i mene ubiju?'i odustala. Danas se nade polažu na njenog sina Rahula, koji je na čelu koalicije koja se suočava s ultranacionalističkim BJP-om, koji želi okončati indijski sekularizam. Mjesecima je vodio kampanju i, kao što su to činili njegov pradjed, baka i otac, šalje poruke jedinstva, vrlo različite od poruka svojih protivnika: "Onog dana kada počnem da mrzim, napustit ću politiku”, rekao je.