Obilježavanje 30. godišnjice formiranja Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine počinje sutrašnjim otvaranjem Izložbe "Bihać - ratne fotografije" Ekrema Halilagića i trajat će do 22. oktobra. Generalni pokrovitelji manifestacije su Vlada Unsko-sanskog kantona i Kantonalno ministarstvo za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida, dok su u pripremi i organizaciji višednevnog programa učestvovale sve gradske i općinske uprave u našem kantonu.

-Peti korpus je simbol pobjede, slobode, časti i ponosa, tako da sa zadovoljstvom ističem da je Ministarstvo za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida generalni pokrovitelj i pokretač svih predstojećih aktivnosti i dešavanja. Mislim da svi nekadašnji pripadnici, ali i građani kantona zaslužuju ovakvo dostojanstveno obilježavanje u svakom od osam gradova i općina. Prisjetit ćemo se vojničkih, ratnih podviga, ali i svih onih koji su u odbrani Krajine i Bosne i Hercegovine položili vlastite živote - riječi su resornog ministra Samira Jašaragića.

Nosilac ovogodišnjeg projekta je Radio-televizija Bihać, koja će koordinirati brojnim planiranim sadržajima u svim gradovima i općinama.

-Nakon sutrašnjeg otvaranja manifestacije u Bihaću, već od petka, 14. oktobra idemo u realizaciju planiranih programskih sadržaja po ostalim gradovima i općinama. Uz brojne posjete i obilaske mezarja i šehidskih spomen - obilježja, pripremljene su izložbe, naučne konferencije, promocije knjiga, izuzetno bogat kulturno - zabavni program, sportska takmičenja, te svečana akademija u Bihaću 21. oktobra. Izuzetno mi je važno da su svi gradovi i općine uključeni u organizaciju, odnosno da su s maksimalnim angažmanom učestvovali u pripremi i realizaciji kompletnog programa - kazao je direktor Javnog preduzeća "RTV Bihać" Anel Kajtezović.

U okviru programa obilježavanja 30. godišnjice formiranja "Sile nebeske" između ostalog bit će organizirana i druženja nekadašnjih pripadnika Petog armijskog korpusa, kao i posjete organizacijama i udruženjima ratnih vojnih invalida, odnosno porodica šehida i poginulih boraca.