Palestinac koji živi na Zapadnoj obali Ibrahim al-Qiq izgubio je izraelsku dozvolu za rad nakon eskalacije krize u Gazi, čime je ostavljen u očaju, ali i dugovima poput hiljada drugih na okupiranom području.

Izraelski rat protiv Hamasa i njegovi kontinuirani napadi u kojima je poginulo više od 18.000 Palestinaca, od kojih su 70 posto žene i djeca, odvijaju se u Gazi, zasebnom palestinskom teritoriju, ali se njegov utjecaj snažno osjeća na Zapadnoj obali.

Izrael je 7. oktobra ukinuo radne dozvole za Palestince i sa Zapadne obale, koju je Izrael okupirao, i iz Gaze, ostavljajući mnoge ljude poput Qiqa da se bore za golo preživljavanje.

Ovaj 37-godišnji otac troje djece zarađivao je oko 6.000 šekela (1.615 dolara) mjesečno kao građevinski radnik u Izraelu sve dok nije izgubio radnu dozvolu.

“Potrošili smo ono što smo zaradili”, rekao je za agenciju France-Presse (AFP). “Naši su se dugovi nagomilali i moramo kupiti namirnice i platiti stanarinu za naše domove te račune za vodu i struju.”

Bio je prisiljen posuditi gotovo 7.000 šekela kako bi pokrio troškove.

Njegovo rodno mjesto Kharas, u blizini grada Hebrona na Zapadnoj obali, ima oko 12.000 stanovnika. Sedamdeset posto njegove radne snage bilo je prinuđeno svaki dan prelaziti izraelske kontrolne tačke koje su im oduzimale vrijeme kako bi radili u Izraelu. Ostatak zapošljava Palestinska uprava (PA), ali ona se bori s plaćanjem osoblja usred krize koja je dovela do pada proizvodnje za više od trećinu u mjesecu nakon početka rata.

Izrael je ukinuo 130.000 radnih dozvola za Palestince sa Zapadne obale i zadržao 600 miliona šekela (160 miliona dolara) poreza na palestinsku robu, rekao je Manal Qarhan, dužnosnik palestinskog Ministarstva privrede.

Istaknuto je da administracija sada gubi 24 miliona dolara dnevno zbog gubitka prihoda od poreza i smanjenog turizma Palestinaca koji žive u Izraelu.

Nakit prodan

U znak odmazde za Hamasov napad 7. Oktobra, u kojem je prema službenim podacima poginulo oko 1.200 ljudi, Izrael je obećao da će uništiti Hamas pokrenuvši nemilosrdnu akciju bombardiranja i kopnenu invaziju u kojoj je ubijeno najmanje 18.205 ljudi, uglavnom žena i djece.

Palestinski radnici ne primaju socijalno osiguranje ili naknadu za nezaposlene od izraelske vlade, kao što to imaju izraelski radnici – niti to nudi PA.

Nezaposleni su prepušteni sami sebi.

“Oni čije su žene imale zlatni nakit prodavali su ga kako bi prehranili svoju djecu”, rekao je Tareq al-Hlahla, koji je također sada nezaposlen i koji se bori s uzdržavanjem porodice od deset članova.

Jamil Siaara, bivši građevinski radnik, rekao je: “Naša je budućnost nejasna. Postoji psihički stres.”

“Nema nade”

Negativan utjecaj se širi i kroz lokalnu ekonomiju.

Ahmed Radwan, vlasnik supermarketa u Kharasu, rekao je da je prodaja pala za 70 posto i da je prestao davati namirnice na veresiju nakon što su dugovi kupaca dosegli 40 posto prodaje.

Ljudi kupuju samo “osnovne stvari poput mlijeka, riže, šećera i brašna, a oni koji su prije kupovali kruh sada kupuju samo nekoliko kriški”, rekao je Radwan.

Otpustio je polovinu od svojih šest radnika, a ovaj mjesec će otići još dvoje.

“Nema nade”, rekao je.

Nasilje je također poraslo na Zapadnoj obali, gdje izraelske snage provode redovne racije.

Palestinske vlasti kažu da su oko 270 Palestinaca ubile izraelske snage ili doseljenici na Zapadnoj obali od početka rata.

Izrael je postavio oko 130 stalnih i pokretnih vojnih kontrolnih tačaka na Zapadnoj obali, koje tjeraju Palestince da putuju neravnim sporednim cestama koje su izuzetno opasne, jer ih izlažu napadima doseljenika”, saopćilo je palestinsko Ministarstvo privrede.

Kontrolne tačke pogoršavaju ekonomski učinak, kažu mještani, jer kompliciraju prijevoz poljoprivredne robe i radnika.