Posljednjih sedam dana u Kantonu Sarajevo registrirano je 99 novozaraženih osoba virusom korona. To je za 24 posto više nego sedmicu ranije kad je kod 75 stanovnika ovog kantona ustanovljena prisutnost virusa.

Prema statističkim podacima koje svakodnevno objavljuje Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u ovom kantonu već nekoliko sedmica raste dnevni broj zaraženih. Sedmična incidenca iznosi 23 novoboljela na 100.000 stanovnika, što je najviše još od 25. maja ove godine.

Iako su ti brojevi još daleko od onih iz marta, kada je novozaraženih dnevno u prosjeku bilo više od 500, jasno je vidljiv trend rasta. Znamo li da je novozaraženih sve više u zemljama u susjedstvu, kao i u drugim državama u koje se iz Bosne i Hercegovine odlazi na odmor te iz kojih se u većem broju iz turističkih ili nekih drugih razloga dolazi u Bosnu i Hercegovinu, ovaj porast oboljelih u našoj zemlji jeste očekivan. Tim više što je većina epidemioloških mjera ili ukinuta ili se u praksi ne poštuje, uključujući držanje propisane fizičke distance i nošenje maski.

Iako o tome ne postoje detaljne informacije, a s obzirom na situaciju u cijelom svijetu, pretpostavlja se da je i u Bosni i Hercegovini dominirajući delta soj virusa korona. Njega, kada stekne kritičnu masu oboljelih, karakterizira velika brzina širenja, tako što jedna osoba zarazi od osam do deset drugih. Takvo brzo širenje uzrokovalo je porast broja oboljelih i u zemljama koje imaju visok procent vakcinisanog stanovništva. Uglavnom obolijevaju nevakcinisani, ali je i sve veći broj osoba koje su primile obje doze vakcine a ipak se ne uspijevaju zaštiti od zaraze. Razlog tome je sama karakteristika delta soja ali i činjenica da je sve više osoba koje su vakcinisane prije više od šest mjeseci.

Najnoviji naučni tekstovi dokazuju vidljiv pad efikasnosti vakcina s protokom vremena. Prema istraživanjima koja je provodio Pfitzer, objavljenim 28. jula ove godine, efikasnost ove vakcine maksimalnu zaštitu postiže najkasnije dva mjeseca nakon primljene druge doze. Od toga trenutka efikasnost opada prosječno za 6 posto svakog mjeseca. Tako da četiri mjeseca nakon primitka druge doze iznosi 83,7 posto, što je približno 12 posto manje od maksimalnog procenta zaštite koji je po ovom istraživanju iznosio 96,2 posto. Ipak, važno je ponoviti da vakcine i dalje izrazito dobro štite od težih oboljenja i hospitalizacija, odnosno od smrtnog ishoda.

S obzirom na trenutna svjetska iskustva s delta sojem, za koji su najkarakterističniji brzina širenja, sve češće obolijevanje mladih, znatno povećanje smrtnosti kod djece i proboj zaštite stečene prirodnim imunitetom i vakcinacijom, te imajući na umu nizak procent vakcinacije u Bosni i Hercegovini, slabu kontrolu granica i nepoštivanje propisa, jasno je kako stojimo pred krizom koja može prerasti u novu katastrofu. Krajnje je vrijeme da se poduzmu preventivne mjere, a možda je za njih već i kasno...