U novom podcastu A.Š.K, Amine Šećerović Kaşli, zamjenice glavnog i odgovornog urednika časopisa Stav, gostovao je vođa tima Gorske službe za spašavanje Novi Grad Kantona Sarajevo, Fahrudin Dobrača.

Ne tako rijetko zatekne nas vijest o traganju za nestalom osobom. Dobrača govori koliko je bitno šta mediji i građani u vezi s tim dijele po društvenim mrežama, jer se njihovim angažmanom može lakše doći do informacija potrebnih za što brže pronalaženje i spašavanje.

“Kada porodica traži pomoć od nas, mi se toliko zbližimo s tom porodicom i kakav god da bio ishod imaju jedan vid zahvalnosti. Mladi ljudi iz naših timova kao da su odabrani od Boga za svoju humanu misiju i svojim radom vraćamo empatiju među ljude”, kaže Dobrača.

Vođa tima Gorske službe za spašavanje Novi Grad uputio je apel građanima da su uzdrže od bespotrebnih komentara kada se desi neki nesretan slučaj, jer time otežavaju porodici susret s problemom u kojem se našla. Također, prenosi i svoja bolna iskustva spašavanja nastradalih u zemljotresa u Türkiye 2023. godine.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje: