Nije problem što je SDA ostala u opoziciji. Problem je u tome što su, zbog želje Milorada Dodika i Dragana Čovića da uklone SDA kao glavnu smetnju njihovim zajedničkim antibosanskim interesima, ignorirani i izbačeni iz vlasti predstavnici bošnjačke većine, rekao je u intervjuu za Faktor bivši premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić.

Osvrnuo se i na rad nove Vlade Federacije BiH, da li se zbog nečega kaje što je učinio ili nije za mandata. Govorio je i o tome gdje se vidi po završetku mandata u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Dotakao se i kongresa SDA koji bi trebalo da se održi u oktobru...

Možete li nam kazati kako provodite vrijeme sada kada niste premijer Federacije, dok čekate sjednice Zastupničkog doma FBiH?

Moje prirodno okruženje je privreda, fabrika, karijeru sam izgradio kao radnik, poduzetnik, menadžer, bliži sam uvijek bio radnicima nego vlastima. Sada sam federalni zastupnik. Dobio sam povjerenje blizu 10 hiljada građana na izborima da ih zastupam i to ću i činiti sa jednakom predanošću kao što sam radio posao premijera. Ako misle da ću biti jedan od onih neprimjetnih ćutologa, varaju se.

Na izvjestan način imam obavezu da nastavim borbu za privredu, za radnike i za poduzetnike, da ekonomski gradimo i branimo BiH. Uradili smo mnogo, ali naravno, da je još mnogo posla pred nama. Intenzivno razgovaram sa privrednicima koji drže ovu državu, sa građanima i organizacijama, bez obzira što je ova vlada nametnuta, što je suspendovana volja većine jednog naroda, mi ne smijemo odustati. Jasno je da postoji bojazan da će postignuti napredak biti usporen, ali okupit ćemo još snažniji probosanski blok i dokazati da BiH može još bolje.

Kako komentirate neodržavanje sjednica Zastupničkog doma od 28. aprila, kao i to da je posljednja sjednica Doma naroda bila 30. marta?

Vladajuća koalicija na sve načine pokušava maskirati planirano imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH i, čini se da su, neke od tačaka za narednu sjednicu Parlamenta Federacije BiH nasilu uvrštene samo s namjerom da se skrene pažnja. No, ni to im očito ne ide prema planu, jer nema stabilne parlamentarne većine. Bojim se da umjesto najavljenih koraka u interesu građana, Trojka nastavlja samo ispunjavati želje koalicionih partnera koji su ih i doveli na vlast. Naravno da će HDZ ići ka ostvarenju svojih političkih ciljeva, uvijek su to radili, ali nije legitimno dozvoljavati da njihovi maksimalistički zahtjevi idu na račun prava Bošnjaka. Mi smo godinama sarađivali uspješno u reformama, vlada je funkcionirala, ali na bazi dogovora, a ne neselektivnog popuštanja jednoj strani.

Upravo je to ono što Trojka trenutno radi. Sav kapital, ekonomsku stabilnost i pune budžete koje smo im ostavili, oni sada već troše, a da građani ne vide tu neku promjenu o kojoj govore. Skoro dva mjeseca nema sjednice Parlamenta FBiH. Postoji li uopće ta parlamentarna većina? Ona će se očito sklapati nekom trgovinom za svaku sjednicu. Bojim se da će to jako teško ići, reforme se ne mogu tako provoditi. Ono što im mogu reći je da kada kola krenu nizbrdo, neće biti stranih ambasada ni OHR-a da ih spasi ili sačuva ili preuzme odgovornost za njihov neuspjeh koliko god ih oni sada deklarativno podržavali.

Neće odgovornost za neuspjeh morati preuzeti niko drugi do oni koji su stavili svoj potpis i saglasnost na rušenje ustavno-pravnog poretka i ugrožavanje prava jednog naroda, a time i cijele države.

Da li se zbog nečega kajete, za urađeno ili neurađeno za mandata federalnog premijera?

Naravno da sa vremenske distance uvijek čovjek može reći da su se neke stvari možda mogle bolje ili drukčije. Nemam tu vrstu ega da tvrdim suprotno, ali uradili smo važan posao u nadležnostima vlade entiteta. Proveli četiri najvažnije reforme. Možda je moja jedina greška što sam ostavio po strani percepciju koja je stvarana u javnosti, a u kojoj se nisu vidjeli napredak i ekonomski rast, ali jesu stalne i neutemeljene sumnje i optužbe.

Kada godinama ponavljate kroz medije da je jedna stranka ili jedan pojedinac korumpiran, to jednostavno uđe u uho ljudima i onda kada ih optužite, pa čak i bez dokaza, javnost je već navikla i donosi sud samo na osnovu percepcije. Pravda je spora, ali dostižna.

Po isteku mandata u Parlamentu FBiH ostajete li u politici ili imate neke druge planove?

Poduzetništvo je moja karijera i naravno da ću se vratiti svom poslu gdje sam se u potpunosti ostvario. Osam godina premijerskog posla je dugo. Federaciju sam preuzeo prezaduženu, sa desetinama štrajkova i bez planske dokumentacije za velike projekte i bez sredstava. Ostavio sam je sa najvećim budžetom u historiji, sa započetim najvećim infrastrukturnim ciklusom u historiji i to sve nakon teške pandemije, ali i ekonomske i političke krize koju smo imali proteklih godina na državnom nivou. Ponosan sam na to.

U nastojanju da budete iskreni vrlo često ste bili meta napada pojedinih političara, javnosti. Jedva se čekalo da negdje pogriješite u davanju izjava da bi mogli da vas napadaju. Da li vam je to teško padalo? Stiče se utisak da ste utočište od stresa, pritiska javnosti, tražili u planinarenju? Koliko je tesko biti pod lupom javnosti 24 sata?

To je dio posla i ne smatram da se javnost treba brinuti da li su političari pod stresom. Svi su danas pod pritiskom i javni djelatnici su za to plaćeni i ko se odluči na taj put, mora biti spreman. Planinarenje je moja ljubav i na izvjestan način želim i promovirati prirodne ljepote naše države.

U oktobru bi trebalo da se održi Kongres SDA, očekujete li neke promjene na Kongresu?

SDA je ostvarila pobjednički rezultat i Bošnjaci su joj dali povjerenje na izborima. To je neosporna činjenica, ali unutrašnja struktura države iz Dejtona, te drugi faktori su tu volju ignorirali i uložili su ogroman napor i platili visoku cijenu samo da izbace SDA iz vlasti. Uostalom, Dodik je to priznao nedavno kazavši da je jedini cilj bio eliminirati SDA iz vlast. Jer, očito je SDA bila ključna brana za antibosanske procese i sada kad je nema sve mu je lakše.

S te strane, predsjednik Bakir Izetbegović je lider oko kojeg će se okupiti konsolidirani probosanski faktor, u to nemam nikakve sumnje. Naravno, stranka uvijek treba okupljati najbolje kadrove, moramo osnažiti naše redove, biti da tako kažem, više inkluzivni. Svakako da ću dati svoj aktivni doprinos, jer SDA je ključni alat za izgradnju i odbranu države, tu nema premca. Ali, vjerujem da to može biti snaga oko koje će se okupiti i druge političke snage srodnih političkih motiva i aktivnosti.

Narativ, koji je godinama pravljen, u koji su utrošeni milioni dolara i maraka, po kojem je jedino SDA suočena sa korupcijom je kriv, opasan i netačan. Moramo pronaći način da se izborimo sa negativnom kampanjom. SDA je pod konstantnim udarima optužbi, i kada to traje godinama to ostavi trag kod ljudi, jer nije teško uvjeriti ljude da je moglo bolje i da su oni na vlasti korumpirani.

To je sigurno izazov kojem ćemo se kao stranka morati posvetiti. Mi smo radili u interesu građana i nismo se osvrtali na optužbe, znajući da je ogromna većina njih, apsolutno lažna. Ali, drugi se bave samo optužbama i pritiskom na pravosuđe, koristeći to kao alat za borbu protiv SDA.

Kakvo je Vaše mišljenje o novoj Vladi FBiH? Kako gledate na to što SDA nije dio vlasti?

Ova vlada nije izabrana od građana i naroda, niti je rezultat demokratske volje. Jasno je na koji način su stvoreni uvjeti za njeno imenovanje uz suspenziju ustavnih mehanizama zaštite bošnjačkih interesa. To je historijska činjenica.

Bojim se da će posljedice takvog neodgovornog i opasnog postupka biti dugoročne, jer vlada bez demokratskog legitimiteta, nametnuta nekim inžinjeringom i odlukom OHR neće biti u stanju ni da očuva stabilnost koju je zatekla. Već na samom početku je jasno da tu nema parlamentarne većine niti programa niti bilo čega čime su maskriali jedan brutalan udar na demokratiju.

Nije problem u tome što je SDA ostala u opoziciji. Problem je u tome što su, zbog želje Dodika i Čovića da uklone SDA kao glavnu smetnju njihovim zajedničkim antibosanskim interesima, ignorirani i izbačeni iz vlasti predstavnici bošnjačke većine.

Napravljen je jedan opasan presedan u kojem se radi, navodno, legitimiteta i zaštite interesa jednog naroda, srušio legitimitet i interes drugog naroda i to naroda koji čini dvije trećine u Federaciji.

Taj teret nametnosti i način na koji je sklepana vlada, bez političkog, ekonomskog, ili bilog kojeg drugog programa će se, siguran sam pokazati preteškim za naše nasljednike. Oni još uvijek rade na inerciji i zamahu koji je ostao, ali to neće trajati vječno.