Palestinske i izraelske zastave vihore se u proirskim i probritanskim četvrtima u Sjevernoj Irskoj, podsjećajući na vlastitu historiju sukoba i podjela koje još uvijek utječu na svakodnevni život unatoč mirovnom sporazumu iz 1998. Zastave, grafiti i murali pokazuju podršku Palestincima ili Izraelu, ovisno o tome na kojoj se strani podjele nalaze.

Na Falls Roadu, glavnoj arteriji u većinski proirskim zapadnim četvrtima Belfasta, Pat Sheehan, zastupnik Sinna Feina, bivšeg političkog krila IRA-e, objasnio je da lokalno stanovništvo osjeća empatiju prema Palestincima.

'Ako postoji neka nacija koja može razumjeti poteškoće s kojima sada žive Palestinci, to su Irci', rekao je Sheehan za AFP ispred svježe oslikanog propalestinskog murala.

Sheehan je na svečanosti prije dvije sedmice otkrio mural na kojem je ispisano 'Slobodna Palestina' sa stisnutom šaku u palestinskim i irskim bojama. 'Irska je 800 godina patila u kolonijalno okupaciji, bilo je mnogo oružanih ustanaka protiv britanske vladavine, a vidimo kako Palestinci pate u sličnoj situaciji', dodao je.

Palestinske zastave već se dugo vihore u prorepublikanskim područjima, no njihov je broj posljednjih sedmice dramatično porastao.

U blizini takozvane linije mira, jedne od mnogih prepreka od betona i metala koje dijele četvrti Belfasta čak i 25 godina nakon mirovnog sporazuma, probritansko područje Shankill Road sada krase izraelske zastave.

Brian Kingston, zastupnik najveće probritanske stranke DUP-a rekao je da unionistička zajednica dugo godina razumije izraelski cilj. 'Vidimo da je Izrael godinama užasno patio od terorizma baš kao i mi', rekao je Kingston, koji je svojedobno bio i belfastski gradonačelnik.

Ranije tog dana, Kingston je prisustvovao obilježavanju 30. godišnjice bombaškog napada IRA-e na prodavonicu ribe i krompirića na Shankill Roadu u kojem je poginulo devet ljudi. 'IRA i PLO (Palestinska oslobodilačka organizacija) sarađivali su u međunarodnom terorizmu', rekao je.

Ronit Berger Hobson, rođena Izraelka i profesorica na Kraljičinom univerzitetu u Belfastu, rekla je da je počela istraživati mirovni proces u Sjevernoj Irskoj kako bi naučila kako bi se on potencijalno mogao primijeniti na izraelsko-palestinski sukob.

Hobson je rekla da sjevernoirsko iskazivanje solidarnosti vjerojatno proizlazi iz uglavnom pogrešnog povlačenja paralela sa sukobom između Izraela i Palestinaca.

'Sukobi su daleko kompliciraniji. Baš kao što ovaj ovdje seže stoljećima unatrag, tako je i u onom između Izraelaca i Palestinaca, ali na vrlo različite načine.'