Rusija ne isključuje mogućnost nove krize s plinom u Evropi i poziva Evropsku uniju na pregovore, izjavio je Aleksandar Novak, potpredsjednik vlade zadužen za energetska pitanja, javlja dpa.

"Ne isključujem mogućnost da se takva situacija ponovi", rekao je Novak i pozvao čelnike Evropske unije na pregovore.

Po Novaku, u evropskim spremištima nedostaje oko 25 miliona prostornih metara plina i on smatra da bi se “po tom pitanju, nešto trebalo uraditi”.

Svjetska energetska supersila ponovo odbacuje odgovornost za rast cijena jer, kako tvrdi Novak, Rusija ispunjava svoje ugovorne obaveze.

Isporuke na svjetska tržišta su porasle za čak 15 posto u odnosu na prethodnu godinu te je i sama Rusija u 2021. potrošila više plina nego inače. Novak to pripisuje hladnoj zimi i oporavku ekonomije.

Nedavno je predsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao na hitno puštanje u rad plinovoda “Sjeverni tok 2” koji bi prirodni plin dovodio iz Rusije preko Baltičkog mora u Njemačku.

Novak smatra da bi isporuke tim plinovodom umanjile zabrinutost na usijanom plinskom tržištu.

Plinovod je dovršen, no njemačke vlasti tek trebaju izdati upotrebnu dozvolu.

Krajem septembra, neki njemački mediji, poput Deutsche Wellea, izvijestili su da su Rusi želeći prisiliti Brisel na prihvatanje “Sjevernog toka 2”, umjetno izazvali nezapamćeni rast cijena plina na svjetskom tržištu koje su odletjele u nebo na fantastičnih gotovo hiljadu dolara za hiljadu prostornih metara plina.

Time se, upozorili su njemački mediji, stvara umjetni deficit plina, a, s druge strane, azijske zemlje su ovog ljeta kupile velike količine ukapljenog plina pa ga je u Evropi bilo puno manje, a ovdašnji LNG terminali uglavnom su radili smanjenim ili nikakvim kapacitetom.