Najnoviji podaci koje je s časopisom Time podijelila kompanija Morning Consult pokazuju da je podrška Izraelu širom svijeta značajno opala od početka rata u Gazi.

Neto naklonost – postotak ljudi koji gledaju na Izrael pozitivno nakon što se oduzme postotak koji ga gledaju negativno – pala je na globalnom nivou u prosjeku za 18,5 procentnih poena između septembra i decembra 2023. godine, smanjivši se u 42 od 43 zemlje u kojima su rađena ispitivanja javnog mnijenja.

Kina, Južna Afrika, Brazil i nekoliko drugih zemalja Latinske Amerike prešle su od pozitivnog gledanja na Izrael do negativnog. I mnoge bogate zemlje koje su već imale neto negativne stavove o Izraelu – uključujući Japan, Južnu Koreju i Veliku Britaniju – zabilježile su strmoglavi pad. Neto naklonost u Japanu pala je sa -39,9 na -62,0; u Južnoj Koreji sa -5,5 na -47,8; a u Velikoj Britaniji sa -17,1 na -29,8.

“Podaci pokazuju koliko je težak put Izraela trenutno u međunarodnoj zajednici”, kaže Sonet Frisbie, zamjenik šefa političke obavještajne službe u Morning Consultu.

Budući da Morning Consult svakodnevno provodi online ankete, analitičari su mogli vidjeti kako se promijenio odnos javnog mnijenje u raznim zemljama nakon napada 7. oktobra. Njihova istraživanja provode se u 43 različite zemlje na svih šest kontinenata i koriste se za predviđanje tržišnih trendova za svoje klijente. Veličina uzorka ankete varira u različitim zemljama i kreće se od 300 do 6.000 odgovora u toku jednog mjeseca.

Sjedinjene Američke Države jedina su bogata zemlja koja i dalje ima neto pozitivne stavove o Izraelu. Neto naklonost pala je za samo 2,2 procentna poena, sa 18,2 na 16, od septembra do decembra 2023. godine.

Podrška Washingtona Izraelu, pokazuju istraživanja, nosi cijenu u globalnom javnom mnijenju, međutim, posebno u arapskim zemljama. U Egiptu su od septembra do decembra 2023. godine Sjedinjene Američke Države s neto pozitivne naklonosti od 41,1 poen pale na -14,9 poena. U Saudijskoj Arabiji zabilježile sličan trend pavši sa pozitivne naklonosti od 12,2 poena na -10,5 poena u istom periodu.

Frisbie kaže da će ova promjena otežati Saudijskoj Arabiji da nastavi saradnju s Izraelom i ostvari planirani sporazum o normalizaciji uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država.

“Saradnja između čelnika Zaljeva i Izraela obavljana je nakon što su čelnici Zaljeva pažljivo slali poruke svom domaćem stanovništvu pridobivajući javno mnijenje. Mislim da ovo sada daje mnogo manje prostora za tako nešto”, kaže Frisbie.

(Izvor: Time)