CDU je sa 32 posto podrške birača uvjerljivo najjača stranka u Njemačkoj, ali to više nije stranka prepoznatljiva po politikama koje je između 2005. i 2021. godine vodila i promovirala bivša kancelarka Angela Merkel, nego politička platforma koja upravo službeno usvaja potpuno drugačiju retoriku o temeljnim vrijednostima u društvu piše Jutarnji list.

Kad je davne 2000. godine jedan od tadašnjih lidera CDU-a, Friedrich Merz, pokušao plasirati teze kako je u Njemačkoj potrebno izgraditi dominantnu njemačku kulturu u kojoj će imigranti morati disciplinirano slijediti pravila koegzistencije, politički duhovi u Njemačkoj toliko su se uzbudili da je Merz morao napustiti CDU, a njegovi stranački kolege pretežito su ostali užasnuti njegovim “nazadnim” idejama, navodi se dalje u tekstu Jutarnjeg lista koji se poziva na pisanje njemačkog Bilda.

Nakon što su prošle dvije decenije od tog pokušaja promjene kursa ove stranke, CDU je pripremio novi stranački program u kojem se na prvoj stranici inzistira na njemačkoj dominantnoj kulturi, a novi lider ove stranke od prošle godine nije niko drugi do Friedrich Merz.

S obzirom na to da danas s 32 posto CDU ima veću podršku birača nego SPD (14 posto) i Zeleni (15 posto) zajedno, te da mu je glavni konkurent ekstremno desni AfD (21 posto), “čini se da glavni favorit na sljedećim federalnim izborima predvodi jedan od krupnih i presudnih svjetonazorsko-kulturoloških zaokreta u njemačkoj politici, koji će imati značajni utjecaj na međunarodnoj političkoj sceni. CDU je shvatio da imaju novu pobjedničku retoriku za povratak na vlast te nema sumnje da će ju politički eksploatirati bez obzira na posljedice.”

Nejasno je šta sve CDU želi postići ovim promjenama svoje politike, “ali je očigledno da svjesno žele raskrstiti s političkim principima koji su vladali u eri Angele Merkel”. Prema pisanju Bilda, koji je ekskluzivno dobio na uvid novi temeljni program ove stranke od njenog glavnog sekretara Carstena Linnemanna, novim pogledom na društvo CDU-a insistira da u Njemačkoj njemačka kultura mora biti priznata i prepoznata kao dominantna “bez ako ili ali” te mora “uključivati zajedničku svijest o pripadnosti domu”. Njemačka ne može uspjeti “bez razumijevanja tradicije i običaja”, bez “njemačke kulture, jezika, kao i povijesti iz koje proizlazi odgovornost”.

CDU se dodvorava biračima nakon što su shvatili da je provocirajući antiimigrantske sentimente te prokazujući iracionalne zelene politike ekstremni AfD dosegao rekordnu popularnost, piše dalje Jutarnji list.

Ovo skretanje CDU duboko udesno pokazuje, pak, da je u kombinaciji s politikom AfD-a njemačko društvo većinski krenulo starim putevima za koje se mislilo da im se Njemačka više nikada neće vratiti.

Bild “s visokom razinom simpatije” opisuje kako “CDU staje na kraj multikulturalnim snovima i želi crno-crveno-zlatnu renesansu: “Za nas su crna, crvena i zlatna boje festivala Hambach, Paulskirche i njemačkog jedinstva, boje naše demokracije i republike.’”

Ubuduće će, prema novom priručniku CDU-a, svaki Nijemac imati pravo na “jasno očekivanje da imigranti (...) poštuju naše vrijednosti i naše zakone (...) Želimo obavezujuće sporazume o integraciji.”

Novi val kršćanskih demokrata u Njemačkoj vrlo eksplicitno iskazuje kako više ne dijele filozofiju bivšeg predsjednika stranke Christiana Wulffa i kancelarke Angele Merkel prema kojoj islam pripada Njemačkoj. U novom programu samo “muslimani koji dijele njemačke vrijednosti pripadaju Njemačkoj”. Riječ je, ističe Jutarnji list, o vrlo jasno definiranoj restrikciji: ako ne dijelite njemačke običaje i uvjerenja, niste prihvatljivi.

Jedno od pitanja koje pokreće novi temeljni program CDU-a jesu obavezni jezički kursevi. Svako dijete starije od četiri godine morat će proći obavezni jezični test. “Cinici će primijetiti kako je dobro da nisu naložili testiranje jezičnih vještina od druge godine života. Prevedimo: Ako ste imigrant koji savršeno govori Njemački, ali dolazite iz, recimo, Turske te imate dijete staro četiri godine koje ne govori njemački jezik dovoljno dobro da bi se u njegovom društvu ponosni Nijemci osjećali ugodno, dijete će biti – neprihvatljivo.”

CDU najavljuje da će novi njemački identitet štititi uz pomoć naprednog high tech sistema nadzora nalik paneuropskom antiimigrantskom Big Brotheru: “Kako bi zaustavio ilegalnu imigraciju, CDU želi virtualnu potpunu sigurnost europskih granica: ‘Ulazak se mora sveobuhvatno elektronički nadzirati na vanjskim granicama EU-a. Njihovo osiguranje također uključuje strukturnu i tehničku zaštitu granica gdje god je to potrebno’”, piše Bild te podsjeća kako je Merkel 2015. godine tvrdila da takva kontrola migrantskih tokova nije moguća.

Ubuduće će, prema novoj doktrini CDU-a, svi koji traže azila morati podnijeti zahtjeve izvan Evrope, umjesto da dolaze u Njemačku i čekaju rješenje mjesecima. “Svako ko zatraži azil u Evropi, morat će biti prevezen u sigurnu treću zemlju, gdje će proći cijeli proces”, piše u novom programu CDU-a. Oni tražitelji azila za koje se dokaže da su im životi ugroženi, bit će raspoređivani kroz cijelu Evropsku uniju na osnovu dogovorenih kvota. Ovo rješenje imat će dramatične posljedice na zajedničku politiku Evropske unije prema migrantima, konstatira Jutarnji list.

Sasvim očekivano kršćanski-demokrati adresiraju strahove Nijemaca od terorizma. Prema mišljenju novih ideologa stranke, islamski terorizam, ali i politički islamizam, su “podcijenjene opasnosti”. “Šerijat ne znači pripadati Njemačkoj”, poručuje novo “sveto pismo” CDU-a. Iz toga se može iščitati da više nisu spremni na bilo kakve razgovore s islamističkim grupama koje su pod nekim oblikom institucionalno-sigurnosnog nadzora, baš kao što više ne žele tolerirati antisemitske prijetnje, pri čemu se pojam antisemitizma koristi vrlo široko, sve do granica ksenofobnog antiislamizma, navodi se u članku Jutarnjeg lista.