Bila je to jedna od najnovijih inicijativa njemačkih konzervativaca u jeku predizborne kampanje 2021.: križarski rat protiv organiziranih muslimana u ime borbe protiv aveti "političkog islamizma".

Nakon što je izgubila izbore i povukla se iz vlade nakon 16 godina mandata, Kršćansko-demokratska unija ne samo da nastavlja podržavati antimuslimansku politiku, već je ojačala svoje stajalište.

U dokumentu o stajalištu objavljenom u aprilu 2021. godine, posvećenom borbi protiv onoga što je nazvano "politički islam", stranka je predložila očvršćavanje svog stava prema nadziranju, ograničavanju i potencijalnom slamanju muslimanskog civilnog društva. Članovi stranke na evropskom, nacionalnom i regionalnom nivou promoviraju antimuslimanske stavove.

Noviji trendovi još više zabrinjavaju, piše MEE. 

Nakon što je koalicija između socijaldemokrata, Zelenih i liberala formirala novu vladu u decembru 2021., pilot projekat demokršćanskih stranaka, Kršćansko-demokratske unije za Njemačku (CDU) i Kršćansko-socijalne unije (CSU) - establišment "Ekspertne grupe za politički islamizam" - nije obnovljena.

Grupa, koju je pokrenulo Ministarstvo unutrašnjih poslova, uključivala je zagovornike antimuslimanske politike poput Mouhanada Khorchidea, koji istovremeno služi Austrijskom dokumentacijskom centru za politički islam i prihvatio je autoritarni diskurs Egipta.

Fokus grupe u početku je bio provođenje istraživanja i analiza takozvanog "političkog islama", pojma koji nije samo vrlo nejasan, već je također služio za legitimiranje ciljanja i represije nad muslimanskim civilnim društvom.

Dok su neki članovi parlamenta odlučili dokinuti ovu grupu, nije prošlo dugo prije nego što je nekoliko njezinih članova, poput Susanne Schroter i Khorchidea, zajedno s drugim antimuslimanskim autorima poput Heika Heinischa, glasno protestvovalo u medijima bez uspjeha.

Kao posljednje sredstvo, CDU/CSU desnog centra, koji je pokrenuo stručnu grupu, pokrenuo je raspravu u njemačkom nacionalnom parlamentu, Bundestagu.

Dana 16. martra CDU/CSU, zajedno s ozloglašenom antimuslimanskom i krajnje desnom Alternativom za Njemačku, AfD, predložili su prijedlog za ponovnu uspostavu stručne grupe. Tokom parlamentarne rasprave Matthias Hauer iz stranaka Kršćanske unije kazao je da "radikalne države poput Katara i Saudijske Arabije finansiraju islamizam ovdje u Njemačkoj u vrijeme kada se hrabri ljudi u Iranu bore za svoju slobodu od islamizma".

Slično, zastupnik Christoph de Vries upozorio je na Katar i pozvao na prestanak finansiranja takozvanog "islamizma". CDU/CSU se već zalagao za veću kontrolu nad muslimanskim organizacijama, žaleći se da "vlasti nemaju dovoljno ovlasti u pogledu finansijskih aktivnosti na polju nenasilnog islamizma i da je gotovo nemoguće otkriti finansiranje iz inozemstva pod postojećim okvirnim uvjetima ".

U prošlosti je CDU/CSU pljeskao sada već bivšem austrijskom kancelaru, Sebastianu Kurzu, koji je proveo Zakon o islamu, koji je imao za cilj stroži financijski nadzor nad svim vjerskim muslimanskim organizacijama i obećao da će "politički islam" zabraniti.

Što je najvažnije, kada ti političari govore o islamizmu, ne misle na rubnu grupu muslimana, već na veliku većinu vjerski organiziranih muslimana.

Godišnji izvještaj njemačke obavještajne službe, Saveznog ureda za zaštitu ustava, pokazao je u posljednja dva desetljeća da je većina muslimanskih organizacija uključena u ovu kategoriju islamizma, sugerirajući da se "prema vani predstavljaju kao otvoreni, tolerantni i otvoreni za dijalog", dok "antidemokratske i totalitarne tendencije i dalje postoje unutar organizacija".

Osim toga, policijske snage općenito su se našle pod lupom nakon što je otkriveno da 17 posto policijskog osoblja podržava otvoreno rasističke izjave poput "mnogi muslimani ponekad čine da se osjećam kao stranac u vlastitoj zemlji" i "imam problema sa Sintima [romskom skupinom] i Romima u mom području".

Ovo ne govori o strukturalnim izazovima koje bi takva stajališta organiziranih muslimana predstavljala. U tom smislu, tokom parlamentarnih rasprava, zastupnik Christian Wirth (AfD) je tvrdio da 74 posto svih džamija pripada "političkom islamizmu", jasno pokazujući da je ova kampanja usmjerena na veliki dio organiziranih muslimana u Njemačkoj.

Članovi vladajuće koalicije, poput Lamye Kaddor iz Zelenih, suprotstavili su se CDU/CSU, rekavši da žele "muslimane bez islama" i skrećući pažnju na njihovu šutnju u martu na Međunarodni dan borbe protiv islamofobije Ujedinjenih naroda.

Osim poziva na ponovnu uspostavu ekspertne grupe i zalaganja za veću finansijsku kontrolu i nadzor, AfD je čak pozvao na finansiranje i uspostavljanje katedri za istraživanje i nastavne kurseve o "političkom islamu" na javnim univerzitetima i akademskim institucijama. Takav izum samo bi dodatno učvrstio i institucionalizirao lov na vještice protiv praktikanata muslimana. Ovo je opet jedna od preporuka koje su inicijalno predstavljene u stajalištu CDU/CSU-a još 2021.

Dok trenutna njemačka savezna vlada ne slijedi stope politike CDU/CSU usmjerene na muslimansko civilno društvo, stranke na desnici zbijaju redove. Što se tiče antimuslimanske politike, postoji sve veće približavanje desnog centra CDU/CSU i krajnje desnog AfD-a.