Vlada Njemačke odbacila je danas optužbu za genocid koju je protiv Izraela iznijela Južna Afrika pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), videći u inicijativi rizik od "političke instrumentalizacije" međunarodnog prava, te najavila svoju namjeru da indirektno intervenira u procesu.

“Znamo da različite zemlje različito ocjenjuju operaciju Izraela u Pojasu Gaze. Međutim, njemačka vlada odlučno i izričito odbacuje optužbu za genocid koja je sada podignuta protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde. Ova optužba nema nikakve osnove”, napisao je glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit.

U ime izvršne koalicije socijaldemokrata, zelenih i liberala kancelara Olafa Scholza, glasnogovornik Hebestreit naglasio je da Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida predstavlja "centralni instrument međunarodnog prava za provedbu 'nikad više'" i izrazio je odbijanje njemačke vlade njezine “političke instrumentalizacije”.

Hebestreit je branio posebnu predanost njemačke izvršne vlasti ovoj konvenciji – koju je odobrila Opća skupština UN-a 9. decembra 1948. – “s obzirom na historiju Njemačke i zločin protiv čovječnosti koji je predstavljao Shoah.” Glasnogovornik je podsjetio da su “7. oktobra 2023. Hamasovi teroristi brutalno napali, mučili, ubili i oteli nedužne ljude u Izraelu” i istakao da je “Hamasov cilj eliminirati Izrael. Od tada se Izrael branio od nehumanog napada Hamasa.”

Njemačka vlada pokazala je nepokolebljivu podršku Izraelu od napada sedmog oktobra, iako je posljednjih sedmica udvostručila pozive da spriječi smrt palestinskih civila u Pojasu Gaze. Također ovog petka, na rutinskoj press konferenciji u Berlinu, zamjenica glasnogovornika vlade, Christiane Hoffmann, insistirala je na pravu Izraela da se brani od napada Hamasa, istovremeno pozivajući Izrael da pruži maksimalnu "zaštitu i poštovanje" stanovništvu Gaze, koja se nalazi u “užasnoj situaciji” i potvrdila da Palestinci “imaju pravo živjeti na palestinskom teritoriju i imati perspektivu za budućnost”.