Njemačka vojna obavještajna agencija (MAD) saopštila je da je u toj zemlji povećana ruska i kineska špijunaža, objavio je u petak list "Zeit" sa sjedištem u Hamburgu. U godišnjem izvještaju vojne obavještajne službe Bundestagu, njemačkom saveznom parlamentu navodi se da su tajne službe Rusije i Kine identifikovane su kao najaktivniji akteri špijunaže.

"Od početka ilegalnog ruskog agresorskog rata na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Njemačka se pozicionirala snabdijevanjem oružjem, municijom i opremom i obučavanjem pripadnika ukrajinskih oružanih snaga u Njemačkoj i još intenzivnije je izviđaju ruske službe", dodaje se u izvještaju.

MAD je najmanja od njemačkih obavještajnih službi, zadužena za zaštitu oružanih snaga od špijunaže, odbranu od ekstremista i provođenje bezbjednosnih provjera vojnika i civilnih službenika koji rade u vojnom aparatu zemlje.

Prošlog mjeseca, njemačka domaća obavještajna agencija BfV upozorila je da špijunaža, sajber napadi i kampanje dezinformacija, posebno iz Kine i Rusije, predstavljaju ozbiljnu prijetnju za zemlju.

"Njemačka sve više postaje meta strane špijunaže usred rasta tenzija zbog ruskog rata u Ukrajini i intenzivnog rivalstva između Washingtona i Pekinga", navodi agencija.