Nakon što je Halil Bajramović, predsjednik Naroda i Pravde (NiP) Unsko-sanskog kantona, fizički nasrnuo na Sulejmana Samardžića, savjetnika premijera USK, saopćenjem su se oglasili iz Narodnog evropskog saveza (NES) BiH, čiji je Samardžić član, tvrdeći da takvo Bajramovićevo ponašanje nije iznenadilo građane USK, ali i tražeći procesuiranje napadača.

˝Bajramović je poznat po primitivnim ispadima, verbalnim sukobima i kafanskom načinu ophođenja, a poznato je da je prošle godine osuđen i na tri godine zatvora˝, navodi se u saopćenju.

Ovom je događaju, navodno, prethodila i najava putem poruka koje su razmijenjivali Samardžić i Bajramović.

˝Kako je događaj zabilježen u našem glavnom gradu i kako mu je prethodila najava na društvenim mrežama te kako je sve uslijedilo nakon aktuelnih političkih previranja u Krajini, smatramo nužnim javno osuditi ovakav vid javnog ponašanja, koji je ispod svakog nivoa osnovne kulture. NES BiH će insistirati na tome da ovaj postupak bude krivično i pravno procesuiran, jer ni na koji način ne prihvatamo ovakav oblik ponašanja javnih zvaničnika i smatramo ga primjerom za svaku osudu˝, navodi NES BiH u svom saopćenju.

 Također, ističu da neće dozvoliti da krajišku čast i hrabrost kaljaju ˝kvazipolitičari koji tu ulogu dobijaju preko noći upravo kako bi od Krajine pravili cirkusku arenu i predstavljali ovu regiju na najprimitivniji način˝.

Zbog događaja je navodno intervenirala i policija.

Bajramović je ranije u razgovoru za Faktor negirao bilo kakav fizički napad, kazavši da su se samo sporječkali u jednom sarajevskom hotelu, jer ga je Samardžić provocirao, ali je rekao i to da su kasnije zajedno popili kafu.