Prvi čovjek SDP-a Nermin Nikšić rekao je da "ono što se desilo u NSRS-u je bila jedna od tema na koju smo potrošili jako puno vremena".

- Smatram da smo ostali svi na početnim pozicijama. Rekli smo otvoreno i jasno svoje stavove. "Trojka" pokušava tražiti kako da razgovorom riješimo probleme, da zadržimo kulturu dijaloga koji ponekad dolazi do granica koje nisu uobičajene. Nismo danas napravili nikakve političke odluke. Predstavnici SNSD-a su odbili da povuku sporni zakon o Ustavnom sudu, na kraju je ostalo da će svako voditi svoju pravnu i političku bitku. Udar na institucije BiH je crvena linija i nismo to spremni nikome tolerisati. Pokrenut ćemo potrebne procedure u Vijeću naroda RS-a, kao i za daljnju procedure prema Ustavnom sudu BiH. Proteklih dana imali smo razgovore sa predstavnicima međunarodne zajednice i rekli smo im da je ovo crvena linija i na ovom pitanju popustiti nećemo – poručio je Nikšić.

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, "poslao je jasnu poruku svima koji se misle u napadu na Ustav BiH sakriti iza odluke NSRS-a".

- Ovo je udarac na ustavni poredak BiH. Apelujem na sve njih da to ne rade jer će se naći u velikom problemu. Ustav jasno precizira postojanje Ustavnog suda BiH. Ono što je Ustavni sud uradio jeste odgovor onima koji žele blokade. Odluka NSRS-a će biti da se zaštite oni koje Tužilaštvo BiH optuži za udar na ustavni poredak. Mogu se sakriti i zaštiti samo na teritoriji RS-a. Pokazat ćemo pravnu moć države BiH. Ovo su priče koje odbijaju turiste, investitore, koje tjeraju ljude iz BiH. Mislio sam da su na većem nivou svijesti moje kolege sa kojima smo napravili vlast – rekao je Konaković.

Nakon njega Edin Forto, predsjednik Naše stranke, kratko je kazao da se danas nisu složili oko ključnih političkih stvari.

- Danas smo prisustvovali bahaćenju, vrijeđanju, bezobrazluku. Mi kao političari imamo odgovornost da našem narodu pokažemo kako se radi, a ne da budemo onaj stereotip zbog kojeg nas prezire dio Tapadne Evrope - bahati balkanski šefovi - kazao je Forto.