Fudbaleri Veleža savladali su Zrinjski u mostarskom derbiju koji je večeras odigran na stadionu Rođeni u Vrapčićima.

Izabranici Deana Klafurića slavili su sa 3:0 i tako prekinuli dominaciju Zrinjskog koje je imao pet vezanih pobjeda. Ovo je prvi trijumf Veleža nakon više od tri godine (posljednji put slavili su 8. augusta 2020. godine).

Meč u Mostaru obilovao je tenzijama, a prekidan je u nekoliko navrata. Najveći incident dogodio se u 33. minuti kada su gostujući navijači baklje i tvrde predmete ubacivali u teren, a sukobili su se i sa zaštitarima. Prekid je trajao 22 minute, a nedugo potom ponovo je sudija Irfan Peljto derbi i to zbog domaćih navijača.

Na glavnoj tribini Veležovog stadiona bio je istaknut veliki transparent na kojem je, uz prepoznatljivu lentu HŠK Zrinjski, bili i kukasti krst, odnosno nacistička svastika, izraelska Davidova zvijezda i ustaški simbol “U”. tek nakon što je transparent uklonjen, Peljto je dao znak da se susret nastavi.

A kada se meč napokon nastavio Velež je poveo. Vehabović je ubacio s desne strane, a usamljeni Haskić u kaznenom prostoru zahvatio je loptu, prevario Marića i pogodio za veliko slavlje domaćih.

Na otvaranju drugog dijela bilježimo po jednu priliku na obje strane, a semafor se pokrenuo u 53. minuti. Guliashvili je oduzeo loptu Čanađiji, izašao sam ispred Marića i pogodio za 2:0.

Potom je Zrinjski krenuo po gol, pokušavali su Bilbija, dva puta i Ćuže, ali bez za njih željenog rezultata.

Međutim, na drugoj strani Guliashvili koristi još jedan poklon i pogađa za 3:0. Ovaj put pogriješio je Senić, a Gruzijac je hladnokrvan i po treći put je primorao Marića da vadi loptu iz svoje mreže.

U sudijskoj nadoknadi direktan crveni karton dobio je Filip Bradarić fudbaler Zrinjskog, koji je na centru preoštro startovao na Mlinarića.

(Izvor: Faktor)