Nakon što su se početkom ove sedmice tenkovi povukli s nekih mezarja i okolnih područja, stanovnici koji se vraćaju počinju procjenjivati razmjere razaranja koje je ostalo za njima. "Nisu ništa ostavili na svom mjestu", rekao je Abed Sabah, novinar iz Gaze, za Middle East Eye. Izvještavajući sa sada srušenog mezarja Al-Faluja u Jabaliji, Sabah je rekao da su vojni buldožeri iskopali grobove, uzrokujući da se neke grobnice pomiješaju.

Neki su stanovnici očajnički pokušavali pronaći svoje preminule rođake kroz ruševine u nadi da će ponovno sastaviti svoje mezarove. "Došao sam posjetiti mezare svog brata i strica i nisam ih mogao pronaći", rekao je jedan stanovnik za Al Jazeeru. "Kopao sam... i tražio njihova imena, ali ih nisam mogao pronaći", dodao je.

Prema New York Timesu, izraelske snage oštetile su ili uništile najmanje šest mezarja u sjevernom Pojasu Gaze tokom posljednjih nekoliko sedmica. U jednom primjeru, izvještaj je otkrio da su satelitske slike pokazale oklopna vozila koja djeluju na vrhu netaknutih mezara u četvrti Shejaiya u gradu Gazi. Snimke koje su snimili lokalni novinari na drugim mezarjima pokazuju očite tragove buldožera i pomaknute nadgrobne ploče. Oštećena mezarja nalaze se u gradovima Beit Lahia, Beit Hanoun i Gaza City.

Euro-Mediterranean Human Rights Monitor rekao je da je dokumentirao štetu na mezarju Al-Faluja, Ali bin Marwan, Sheikh Radwan, Al-Shuhada i Sheikh Shaaban, uz groblje crkve Svetog Porfirija u gradu Gazi i groblje Al-Shuhada u sjevernom gradu Beit Lahia.

Jake Godin, istraživački novinar u Scripps Newsu koji je analizirao satelitske snimke, rekao je za MEE da fotografije prije i poslije pokazuju čišćenje buldožera ili aktivnosti čišćenja na nekim od mezarja. Vojnici su snimljeni kako pucaju po mezarju, a pucali su čak i iz bacača granata.

Namjerni napadi na mezarja i druga mjesta od vjerskog značaja mogli bi se smatrati ratnim zločinima. Euro-mediterranean Human Rights Monitor optužio je izraelske snage za "uništavanje desetaka grobova u potpunom zanemarivanju svetosti mrtvih". Osim uništavanja mezarja, grupa za ljudska prava je rekla da je izraelska vojska vandalizirala neke grobove i "ukrala tijela za koja se vjeruje da pripadaju palestinskim aktivistima".