Posjeta predsjednika Ugande Yowerija Musevenija Srbiji potaknula je oštre reakcije LGBT+ organizacija i nevladinih udruženja koje su njegov dolazak najoštrije osudile istaknuvši da je on samo prije nekoliko sedmica potpisao zakon kojim se istospolni seksualni odnosi u Ugandi kažnjavaju smrtnom kaznom.

Prema tom zakonu, u Ugandi se promicanje homoseksualnosti kažnjava zatvorom do 20 godina, a njegovo usvajanje je u suprotnosti sa standardima ljudskih prava koje su u okviru UN-a ratificirale i Uganda i Srbija, navodi se u saopćenju 11 nevladinih organizacija.

Neprihvatljivo je zbližavanje Srbije s državom u kojoj se LGBT+ osobe dehumaniziraju, kriminaliziraju i osuđuju na smrt zbog svoje seksualne orijentacije, ponajprije imajući u vidu da je premijerka Srbije deklarirana lezbijka, navode u saopćenju nevladina i LGBT+ udruženja.

Tom posjetom i zbližavanjem Srbije i Ugande vlast u Srbiji šalje poruku da joj ljudska prava LGBT+ osoba nisu bitna i da može sarađivati i s državama koje su spremne ubijati svoje LGBT+ građanke i građane, navode udruženja.

Udruženja u saopćenju pozivaju srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, premijerku Anu Brnabić i državni vrh Srbije da se ograde i javno osude anti-LGBT+ politiku predsjednika Ugande i da prekinu zbližavanje s državom koja ima, kako ističu, ubilačke sklonosti naspram svojih sugrađana drugačije seksualne orijentacije.

Saopćenje su potpisala udruženja “Da se zna!”, Grupa “IZAĐI”, Labris, Društvo Ponosa, L*-Communio, Asocijacija Duga, Potent, Civil Rights Defenders, Beograd Prajd, Talas TIRV i Udruženje mladih BalkanIDEA Novi Sad.

Na početku svoje trodnevne posjete predsjednik Ugande Yoweri Museveni pozvao je u nedjelju Srbiju na obnovu saradnje uspostavljene s njegovom zemljom za vrijeme bivše Jugoslavije.

Musevenijev domaćin, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, istakao je da “povijesno prijateljstvo” s Ugandom nikada nije dovedeno u pitanje i pozvao srbijanske privrednike da razmotre mogućnosti ulaganja u Ugandi i saradnju s ugandskim kompanijama.