U Ferhat-pašinoj džamiji u Žepču jučer je proučena hafiska dova hafizu Eldinu Čoliću, što je ujedno prva hafiska dova u ovoj džamiji nakon Drugog svjetskog rata.

"Kur'an mi je bio na prvom mjestu, trebalo mi je oko pet i po godina da naučim. Iako sam išao u školu dok sam učio hifz, potrudio sam se da uskladim sve obaveze", kazao je Eldin Čolić.

Otac hafiza, Edin Čolić, izjavio je da se "osjećaj ne može opisati, srce je puno".

"I kćerka je hafiza. Usmjeravali smo ih od mladih godina, učiili smo ih Kur'anu. I hvala Bogu, uspjeli su", kazao je on.

No, priča Eldinovog oca, kojeg poznanici zovu Dino, zapravo je filmska priča, priča o nesalomljivom ljudskom duhu. Dino je rastao sam… Bez majke i bez oca, malo kod nane, malo kod rodbine… Sa petnaest godina završio u žepačkom logoru. I preživio.

Poslije Agresije na RBiH Dino se oženio i zaposlio u rudnik.

Jama, čelo...teški fizički poslovi. Život rudara.

Godine 2003. dožvio je tešku nesreća u rudniku, a od zadobijenih povreda kičme Dino je ostao nepokretan. Kao da je život želio da ga potpuno slomi.

Poslije nesreće Dino se počeo baviti pčelarstvom i postao vrlo uspješan u tome. Ali ni tada ga nesreće nisu zaobišle. Prvo mu je 2014. godine voden abujica uništila sve što je do tada gradio i sagradio. On je nastavio ustrajno i ponosno, krenuo ispočetka i opet podigao svoj pčelinjak. Četiri godine poslije vandali su uništili 40 košnica u njegovom pčelinjaku pričinivši mu ogromnu materijalnu štetu.

“Godine surove borbe za zdravlje, besparica i troje djece koja odrastaju i žele sve što žele i ostala djeca. Eh, sada pitam sve one koji znaju Dinu. Jeste li ikada na njegovom nurli licu vidjeli tragove patnje? Jeste li ikada osjetili da on nešto nema… Danas, svako od nas ko je imao čast prisustvovati hafiskoj dovi u Žepču, hafiskoj dovi drugog Dininog djeteta, prvoj hafiskoj dovi u Žepču od Drugog svjetskog rata, danas je svako od nas ponaosob bio ponosan. I eto još jednog dokaza da sve je do nas! Jer, da smo drugačiji danas bi mnogo više pisali o ovome primjeru moralne čistote, vrline koja je dragulj u ovome vremenu lažnih autoriteta i vrijednosti. Dječak, hafiz Eldin Čolić odrastao je uz oca i majku uz koje se postaje hafiz… A hafiz zna i čuva  Kur'an napamet!”, napisao je Suvad Hadžić na Facebooku podijelivši ovu ispirativnu priču sa svima nama.

Hafiz Eldin Čolić rođen je 28. februara 2008. godine u Zenici. Osnovnu školu je završio u Žepču. Devet godina je pohađao mekteb u džematu Žepče. Od svoje desete godine počinje intenzivno učiti hifz pred muhafizom hafizom Mustafa-ef. Efendićem. Upisao je Behram-begovu medresu u Tuzli.